• 78 refugiats de l’Aquarius viatgen a França

  Notícies Societat | 12/07/2018 10:00
  À Punt NTC
  Passatgers de l'Aquarius arribant al port de València

  Passatgers de l'Aquarius arribant al port de València / Reuters

  Després de l’arribada de l’Aquarius al port de València fa menys d’un mes amb 629 migrants, 78 d’ells viatgen ja cap a França en un vol noliejat per l'Oficina Internacional de Migracions. De les 135 persones que hi sol·licitaren l'asil, el país gal els l'ha concedit a un total de 80, a les quals atorga l'estatus de refugiades.

  La major part d'aquestes persones son sudaneses que fugen de la guerra, juntament amb migrants d'Eritrea, Etiòpia i el Txad. El govern d'Emmanuel Macron es va comprometre a acollir les persones rescatades que compliren els requisits per a rebre asil segons la convenció de Ginebra. És a dir, per haver fugit d'un país en guerra, o si les persegueixen per raons de raça, religió, ideologia o orientació sexual.

  Paral·lelament, el Tribunal Suprem d'Espanya s'ha convertit en el primer tribunal nacional a condemnar el seu propi estat per incomplir parcialment la tramitació de sol·licituds d'asil de refugiats procedents de Grècia i Itàlia. Espanya hauria d'haver acollit 19.449 persones durant dos anys i només en va tramitar un 12%, exactament, 2.300. 

  L'alt tribunal sentencia que les decisions comunitàries són obligatòries per als països membres i, per tant, l'estat espanyol ha de complir igualment el compromís de tramitar les sol·licituds d'asil de refugiats fins arribar a allò que se li havia assignat.