Així es reparteixen els 340 milions del Pla Resisteix de la Generalitat

El president Ximo Puig presenta un pla de xoc acordat amb els agents socials per a reflotar els sectors més afectats per la pandèmia.

El cap del Consell en la compareixença que ha oferit aquest dilluns per a anunciar el nou paquet d'ajudes per al teixit empresarial

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat aquest dilluns les principals línies del Pla Resisteix, impulsat per la Generalitat i destinat a donar suport als quatre sectors més afectats per la Covid-19 i les restriccions a la mobilitat social: l'hoteleria i els allotjaments turístics, la restauració, el turisme (agències o operadores de viatges) i activitats d'oci. Un instrument "per a resistir", ha explicat, consenuat amb els agents socials i que comporta ajudes econòmiques per valor de 340 milions d'euros.

És una "resposta econòmica d'urgència de la Generalitat", tal com l'ha definida el mateix cap del Consell, per a accelerar la reactivació econòmica postpandèmia i minimitzar els danys en els sectors més vulnerables a les mesures restrictives que l'administració autonòmica ha imposat per a frenar la transmissió del virus. Un pla dissenyat, ha insistit Puig, perquè "cap empresa viable ni cap autònom es quede arrere" i puga continuar, després d'aquest parèntesi econòmic, al qual han obligat les restriccions sanitàries.

El cap del Consell ha donat a conéixer les línies mestres del pla després d'una reunió de treball que ha mantingut amb els representants sindicals de CCOO-PV i d'UGT-PV, Arturo León i Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro. Als tres els ha agraït el tarannà dialogador i la voluntat d'acord que han mostrat amb el govern valencià. Patronal i sindicats, per la seua banda, han demanat a l'Administració que agilitze al màxim els procediments perquè les ajudes arriben al més ràpid possible i es garantisca la protecció d'empreses i treballadors.

El repartiment de les ajudes

El Pla Resisteix s'articula al voltant de quatre blocs d'"ajudes parèntesi" que el govern valencià proporcionarà davant de l'actual situació "excepcional" a les vora 21.000 empreses i 43.000 autonòms més directament afectats per les últimes restriccions sanitàries, en vigor des del passat 7 de gener. Segons ha desgranat Puig, hi ha ajudes directes a empreses, autònoms i persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació (ERTO), subvencions específiques per a sectors que han patit un perjudici sostingut durant tota la crisi sanitària (per exemple, els artistes fallers), nous instruments financers articulats a través del Banc de la Generalitat i, finalment, el fons de cooperació Covid acordat amb diputacions i ajuntaments la setmana passada.

Les sis línies d'ajuda que formen part del Pla Resisteix i que ha detallat el president Puig són les següents:

  • Una partida de 80 milions d'euros en ajudes directes de la Generalitat per a cobrir les quotes de la Seguretat Social de les més de 21.000 empreses i 43.000 persones que treballen de forma autònoma a la Comunitat Valenciana, vinculades als sectors més afectats per la pandèmia.
  • Una ajuda directa autonòmica global de 8 milions d'euros que es repartirà entre 26.000 autònoms especialment afectats per la parada "total" de l'activitat des de març o que han patit una reducció "dràstica" d'ingressos. Aquesta subvenció serà complementària a la prestació que hagen rebut ja de la Seguretat Social.
  • Ajudes directes, per 17 milions d'euros, a 48.000 treballadors i treballadores que encara a hores d'ara continuen afectats per un ERTO i estan patint "una situació de reducció de salari que s'està allargant en excés", en paraules de Puig.
  • Ajudes per a donar suport a activitats relacionades amb l'oci i l'entreteniment, amb una especial atenció a les del sector de l'oci nocturn (sales de festes, discoteques...).
  • El govern valencià posarà en marxa, a través del banc públic de la Generalitat, dos nous instruments de finançament, addicionals als distints fons que ja existeixen, i que contribuiran a aportar liquiditat i solvència a les empreses valencianes al llarg de 2021 en condicions "molt favorables". La primera, una línia de prèstecs bonificats, de fins a 750.000 euros, per a empreses vinculades amb l'oci, l'allotjament, la restauració i acivitats connexes per a la qual l'Institut Valencià de Finances (IVF) mobilitzarà 50 milions d'euros. Una segona línia de prèstecs participatius de fins 800.000 euros per a empreses amb situació financera "límit" i que sí que eren viables abans de la pandèmia. L'IVF hi preveu aportar també 50 milions d'euros més per a aquests crèdits.
  • El fons de cooperació Covid acordat amb diputacions i municipis acapararà almenys el 35% dels fons del Pla Resisteix. Són, segons ha precisat Puig, un mínim de 120 milions d'euros ampliables en el futur. Aquest instrument, que ha d'acabar de perfilar-se en els pròxims dies, proporcionarà a les entitats locals capacitat econòmica per a ajudar empreses i persones autònomes i es finançarà a través d'una aportació conjunta entre la Generalitat (50%), diputacions (30%) i ajuntaments (20%). Aquests últims seran els qui gestionaran el fons, que pretenen arribar a 33.000 empreses i autònoms dels sectors econòmics més afectats per la pandèmia com ara l'hoteleria, l'oci, les activitats recreatives, les activitats culturals i les agències de viatge. Negocis, en definitiva, que han perdut una part fonamental de la facturació en els últims mesos.

“Insuficient” per al PPCV

L'oposició parlamentària al govern s'ha afanyat a criticar el pla d'ajudes. La líder del PPCV, Isabel Bonig, ha assegurat que li pareix “insuficient” per a atendre la “greu crisi econòmica actual” perquè està “buit de continguts i de procediments”. Així mateix, ha proposat una ajuda a les xicotetes i mitjanes empreses perquè totes aquelles que estigueren al corrent de pagament en el curs de 2019 s'hi puguen beneficiar d'una bonificació fiscal a través de la qual se'ls permeta no pagar un 30 o un 40% de les despeses tributàries i es minimitze l'impacte de les restriccions d'aforament i d'horari d'obertura.

També et pot interessar

stats