Baixen les morts, els nous positius i els ingressos en UCI a Espanya

El nombre de defuncions diàries cau a 637, la xifra més baixa des del 24 de març.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

Les últimes xifres sobre la incidència del coronavirus a l'estat espanyol reflecteixen una millora moderada de la situació. Espanya ha registrat 637 morts amb coronavirus en 24 hores, el nombre de víctimes mortals més xicotet en un sol dia des del 24 de març. Suposa un augment de la quantitat de víctimes del 5,1% respecte a l'últim balanç, que fa pujar la xifra total a 13.055. Són 37 morts menys en un dia que diumenge i 175 menys que fa set dies.

A més, el nombre de contagis nous també continua a la baixa, amb 4.273 en les últimes 24 hores. Són 1.740 positius menys que diumenge i suposa un augment del 3,8% respecte a aquell dia. Un percentatge menor a la meitat que dilluns passat, quan l'augment era del 8%. El nombre total de persones diagnosticades amb el virus és ja de 135.032.

Només 70 pacients han sigut ingressats en unitats de cures intensives (UCI) en les últimes 24 hores, un 1% més que diumenge, amb un total de 5.231. L'augment d'hospitalitzats també és només de l'1,5%, amb 59.662, la qual cosa representa només 918 més en tot Espanya en un dia.

Del total de nous casos positius, 150 s’han registrat a la Comunitat Valenciana que en comptabilitza un total de 7.334, amb 637 persones mortes, 24 en les últimes hores.

Més de 30% dels casos notificats ja tenen l'alta

Més de 30% dels casos notificats ha sigut donats d'alta, per la qual cosa Espanya registra ja 40.437 persones curades des de l'inici de la crisi. La tendència després de tres setmanes d'estat d'alerta és que l'emergència sanitària millora i l'UCI ja no sembla en risc de col·lapse. Les xifres actuals eren més del doble fa deu dies quan l'increment diari de morts superava el 19% i el nombre de casos creixia un 13%.

Segons María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, aquestes xifres "confirmen la tendència a la baixa" que s'ha vist els últims dies i que es dona en la majoria de les comunitats autònomes. “La taxa de creixement de la pandèmia disminueix i també el nombre reproductiu bàsic de casos secundaris a partir de cadascun dels casos confirmats”, ha assenyalat.

Nova estratègia: detecció precoç dels casos

L'estratègia fins ara de vigilància s'ha centrat en els casos greus i els del personal sanitari i essencial. En aquesta altra etapa, que el Ministeri de Sanitat preveu llarga, pel que fa a la vigilància dels casos, es duran a terme dues estratègies, segons ha avançat la doctora Sierra. La primera serà "la detecció precoç dels casos, tant greus com lleus, per a aïllar-ho i evitar que circule el virus". Es farà a través dels tests ràpids i les tècniques PCR, que n'augmentaran la capacitat. "L'altra estratègia és saber com està circulant el coronavirus i quins pacients han passat ja la malaltia i per a això s'utilitzarà també els tests ràpids", ha assenyalat.

Més de 19.000 professionals sanitaris infectats

El Ministeri de Sanitat ha informat que són 19.400 els professionals sanitaris infectats, dels quals el 20% han sigut donats d'alta. Un 10% ha estat ingressat i la gran majoria realitza un seguiment domiciliari de la infecció.

1.775 detinguts i 199.671 denúncies

Quan comença la quarta setmana de lluita contra la Covid-19 es comptabilitzen 1.775 persones detingudes i 199.671 denúncies per botar-se el confinament des que es va declarar l’estat d’alarma. Així mateix, la Guàrdia Civil posa a disposició dels menors i l’entorn familiar un canal de denúncia i assistència davant possibles delictes: el telèfon 062 i el correu proteccion-menor@guardiacivil.org.

Per altra banda, aquest dilluns la Unitat Militar d’Emergències (UME) té desplegats 7.780 efectius en 232 localitats i, a banda de a dur a terme les faenes de desinfecció en instal·lacions i residències, hui començaran a donar formació a bombers i brigades forestals i de protecció civil perquè puguen col·laborar en tasques de desinfecció.

També et pot interessar

stats