CaixaBank i Bankia inicien les negociacions per a fusionar-se i convertir-se en el primer banc d'Espanya

La negociació definirà si és fusió o absorció, la reducció d'oficines i de plantilla i si la seu social es manté a València.

CaixaBank i Bankia inicien les negociacions per a fusionar-se i convertir-se en el primer banc d'Espanya
CaixaBank i Bankia inicien les negociacions per a fusionar-se i convertir-se en el primer banc d'Espanya

Caixabank i Bankia han iniciat les negociacions per a fusionar-se i convertir-se en el primer banc d'Espanya. Les dues entitats bancàries han emés un comunicat en què confirmen les converses per a buscar “possibles operacions estratègiques” en un escenari de crisi econòmica per la Covid-19. Aquesta aliança revoluciona el mapa econòmic i té repercussions econòmiques, polítiques i laborals.

La fusió de CaixaBank i de Bankia, tercera i quarta entitat per grandària del sector financer espanyol, donaria origen a un grup amb actius per import de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals i una plantilla conjunta superior als 51.000 empleats, la qual cosa propiciaria significatives sinergies.

La negociació definirà si és fusió o absorció de Bankia, la reducció d'oficines i de plantilla i si la seu social es manté a València. En les negociacions, el govern espanyol tindrà veu i vot, ja que té el 60% de Bankia després del rescat. Cal recordar que Caixabank ja va comprar el Banc de València, i que Bankia és la suma de Bancaixa i Caja Madrid.

Tant CaixaBank com Bankia han confirmat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que es troben en plenes negociacions, tot i que han volgut deixar clar que fins ara no s'ha arribat a cap acord, a excepció del pacte de confidencialitat firmat per a intercanviar-se informació dirigida a valorar la més que probable fusió. A més han destacat que el procés que han iniciat ambdues entitats serà de llarg recorregut.

De tota manera i malgrat la confidencialitat acordada, ja ha transcendit que si es concreta la fusió, la presidència de la nova entitat financera recauria en l'actual president de Bankia, Jose Ignació Goirigolzarri. El gran sacrificat seria l'actual cap de CaixaBank, Jordi Gual, segons fonts properes a la negociació. A més s'espera que la seu social continuaria a València, tot i que la gestió de les grans operacions la portarien, com ara, els equips de Barcelona i Madrid.

Una vegada creada la nova entitat, La Caixa serà el primer accionista, mentre que l'estat espanyol seria el segon, ja que actualment controla el 60% del capital de Bankia després del rescat amb diners públics de l'entitat ara fa huit anys.

El procés de fusió que han iniciat CaixaBank i Bankia es produeix amb el vistiplau del govern espanyol i en un context de gran pressió per a les entitats financeres que veuen com la rendibilitat no para de caure per la crisi econòmica generada pel coronavirus, encara que els rumors d'una fusió entre CaixaBank i Bankia existien des de fa temps. Com sol passar en qualsevol fusió bancària, s'espera que hi haja una retallada de plantilla i el tancament de sucursals.

Si finalment les negociacions actuals acaben amb èxit es produirà la operació més gran del sector bancari des de fa dues dècades, quan es van fer efectives les fusions del Santander i el Central Hispano, d'una banda, i el Banc Bilbao Biscaia amb Argentaria, de l'altra.

D'on venen Bankia i Caixabank

La creació de Bankia es remunta al juliol de 2010, quan es va produir la integració de set caixes d'estalvis, entre les quals estava Caja Madrid i Bancaixa, aquesta última presidida per l'expresident de la Generalitat José Luis Olivas.

El 2012, en plena crisi econòmica, l'Estat va nacionalitzar la matriu de Bankia, va destituir el seu president Rodrigo Rato i va injectar 22.000 milions d'euros per a evitar la fallida. Per aquest enfonsament, símbol d'una època d'excessos, corrupció i targetes 'black', es va jutjar i condemnar tant Rato com Olivas, entre altres directius de l'entitat, en un dels judicis econòmics més importants dels últims anys, el cas Bankia.

L'altre actor de la fusió, Caixabank, completa amb aquesta operació el control dels principals referents financers valencians. El 2013, i per només 1 euro, va absorbir el Banc de València, amb 113 anys de trajectòria. L'emblemàtic edifici de la històrica entitat, al centre de València, és hui la seu de Caixabank.

Tota la banca es dispara en borsa

Les accions de tots els bancs han pujat aquest divendres després que Bankia i CaixaBank hagen anunciat que estudien una possible fusió. Les de Bankia s’han disparat un 31% i les de CaixaBank un 10% pocs minuts després de l’obertura de la borsa, a les 9:20 hores. Després dels importants avanços d'aquestes dues entitats, també destaquen les pujades de més del 10% del Sabadell, o del 9% d'Unicaja. Liberbank (7,60%), Bankinter (6,20%), el BBVA (4,36%) i el Santander (3,74%) han pujat de valor de manera més moderada.

Els importants avanços de la banca porten el principal indicador de la borsa espanyola, l'IBEX 35, a pujar un 1,57%, fins als 7.115,50 punts.

També et pot interessar

stats