Com podem saber si una mascareta de tela és eficaç?

Les mascaretes higièniques reutilitzables no són productes sanitaris ni equips de protecció individual.

Són segures les mascaretes de tela?
Són segures les mascaretes de tela? / À Punt NTC

La pandèmia ha donat lloc a una explosió de dissenys de mascaretes de tela, però no totes són eficaces. Per a saber-ho, cal comprovar en l’etiqueta que compleixen la normativa europea UNE-EN 0065 i que tenen recomanacions de quantes llavades permeten, i rebutjar aquelles que no en suporten més de cinc.

Les mascaretes higièniques reutilitzables no són productes sanitaris ni equips de protecció individual, recorden des del Consell General d’Infermeria, que ha llançat una campanya informativa per a saber triar aquelles que realment protegeixen de la infecció.

Comprovar l’etiqueta

El primer que cal fer és comprovar que l’etiqueta especifica que compleix la normativa UNE-EN 0065 (o l’homòloga europea CWA17553), que significa que té una filtració major o igual a 90 de dins fora i que està homologada, testada i fabricada segons estàndard.

Nombre de llavades

En la fitxa del producte també s’han d’incloure les recomanacions de llavades del fabricant, quantes se’n poden fer, i descartar les que en permeten menys de cinc. A més, també ha d’informar sobre la composició, període i temps recomanat d’ús, que no ha de ser mai superior a quatre hores seguides o intermitents.

Quines són les mascaretes recomanades

L’Organització Col·legial d’Infermeria aconsella les que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades. Ocasionalment, podrien usar-se les d’elaboració casolana que han usat els materials autoritzats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, ja que tenen els materials adequats per a protegir les persones.

Aquelles que no han d’usar-se mai són les casolanes, que no empren els materials recomanats ni les que es venen en establiments comercials, però no compleixen la normativa.

No més de quatre hores

El Consell General d’Infermeria suggereix idear sistemes recordatoris que avisen quan hagen passat les quatre hores d’ús i per a saber si toca llavar-les o rebutjar-les, ja siga mitjançant una alarma en el mòbil o anotació en l’agenda personal, per exemple.

Per a evitar que es contaminen, aconsellen guardar les mascaretes en bosses transpirables entre ús i ús, portar dues bosses per a guardar en una les brutes i en unes altres les netes, no utilitzar cordons per a penjar-les i manipular-les sempre des de les gomes o tires. I sempre portar una de recanvi, perquè “sempre se’ns pot banyar, trencar o perdre”.

També et pot interessar

stats