Com viuen la pandèmia els municipis valencians amb les incidències més extremes

L'alcaldessa de Cinctorres: "La setmana de Reis va ser horrible, no paraven d'eixir positius".

Com viuen la pandèmia els municipis valencians amb les incidències més extremes
Com viuen la pandèmia els municipis valencians amb les incidències més extremes

Les últimes dues setmanes s'han convertit en les més agressives de tota la pandèmia de Covid-19 a la Comunitat Valenciana, i han deixat indicadors que encadenen diversos dies de rècord. La incidència acumulada a catorze dies (proporció de persones malaltes) s'ha quadriplicat en aquest període de temps, i ja sobrepassa el miler de contagis per cada 100.000 habitants. Una tendència de creixement exponencial que també es visibilitza l'àmbit municipal, segons apunten les dades publicades dimarts per la Conselleria de Sanitat Universal. A hores d'ara, 160 poblacions valencianes tenen incidències superiors a 1.000 positius per cada 100.000 habitants, la ciutat de València inclosa, i quadrupliquen el llindar de risc extrem del Ministeri de Sanitat, fixat en 250 casos.

La taxa més alta en aquests moments la trobem a Cinctorres, als Ports, que amb a penes 500 persones censades registra 6.394 casos per cada 100.000 habitants. Es tracta de xifres desorbitades que s'acarnissen amb les localitats més menudes, on només calen uns pocs contagis perquè es dispare la incidència acumulada.

Des que va començar la pandèmia, Cinctorres ha sumat quasi una cinquantena de casos en el municipi, 25 dels quals s'han registrat només en les últimes dues setmanes. La de Reis, explica a À Punt l'alcaldessa, Mireia Mestre, va ser la més complicada: "No paraven d'eixir positius. Va ser horrible". La situació al municipi, ha reconegut, ha sigut "molt greu". "Al principi es donaren contagis entre la població jove, però el virus ha acabat afectant també gent major", ha relatat. Ara s’hi comença a veure la llum, perquè dissabte va ser l'últim dia en què es va detectar una nova infecció de Covid-19. La previsió, ha precisat l’alcaldessa, és que hi queden una desena de casos actius a finals de setmana. En qualsevol cas, les mesures extraordinàries decretades per l'Ajuntament contra l'avanç del virus es mantindran, com a mínim, fins al pròxim diumenge.

En total, una vintena de municipis valencians presenten incidències acumulades absolutament disparades en les últimes dues setmanes, i per damunt dels 3.000 casos per cada 100.000 habitants. Molts repeteixen el patró de Cinctorres, una població molt menuda amb uns quants contagis, però en la llista hi ha algunes poblacions més grans, com Ibi, Onil, Llutxent o Anna. Són, per orde: Cinctorres (6.394), Atzeneta del Maestrat (5.408), Montesa (5.326), Alfafara (4.878), Quartell (4.829), Benaixeve (4.167), Traiguera (4.136), Penàguila (4.110), Alcoleja (4.046), Viver (3.971), Orba (3.772), Xalans (3.735), Figueres (3.704), Matet (3.571), Llutxent (3.539), Xèrica (3.359), Càrcer (3.330), Anna (3.311), Onil (3.210) i Ibi (3.121).

A Quartell, al Camp de Morvedre, dos brots en residències de majors han fet que es dispare la incidència acumulada fins a registrar quasi els 5.000 casos per cada 100.000 habitants, ha explicat en À Punt l'alcalde, Pere Campos. "La situació és complicada", ha assegurat, i puntualitza que també s'han detectat casos en reunions familiars i socials. A hores d'ara, el balanç és de 79 casos actius en una població de vora 1.600 persones. Per a intentar frenar l'avanç del virus, des de l'Ajuntament apel·len a la responsabilitat del veïnat, a qui demanen que es quede en casa. El govern local ha reduït també les activitats municipals a la mínima expressió, i s'ha suspés la programació cultural i el mercat ambulant. "Fa por eixir al carrer", comenta una veïna. I encara queden mesos durs, pronostica l'alcalde. "Hem de ser conscients de la situació que tenim, i ser responsables en les nostres actituds", assenyala Campos.

També et pot interessar

stats