Comença a França el juí per l'atemptat jihadista contra el setmanari satíric 'Charlie Hebdo'

Als presumptes còmplices se'ls acusa de participació en una organització terrorista criminal i de diferent grau de complicitat.

El procés en el Tribunal Penal de París finalitzarà el 10 de novembre
El procés en el Tribunal Penal de París finalitzarà el 10 de novembre / Charles Platiau (Reuters)

A França ha començat aquest dimecres el juí per l'atemptat jihadista contra el setmanari satíric Charlie Hebdo. En el banc dels acusats seuen els presumptes còmplices dels terroristes autors de la massacre, ja que els principals acusats van morir a mans de la Gendarmeria francesa després de l'atemptat. Són onze els acusats i, d'ells, deu estan en detenció provisional i una altra en llibertat sota control judicial. Els altres tres acusats es troben sota orde de crida i cerca des de març de 2018.

Se'ls acusa de participació en una organització terrorista criminal i de diferent grau de complicitat, ja siga en el subministrament de suport logístic, financer o material, com armes o vehicles. Les penes a les quals s'enfronten van des dels 10 i 20 anys de presó fins a la cadena perpètua.

El procés en el Tribunal Penal de París finalitzarà el 10 de novembre i les seues xifres estan a l'altura de l'expectació despertada: 49 dies d'audiències, amb 94 advocats, 144 testimonis, 90 mitjans acreditats, 27 dels quals estrangers i 200 parts constituïdes com a acusació particular.

Els assassins, els germans Saïd i Chérif Kouachi entraren el 7 de gener del 2015 a la seu parisenca de Charlie Hebdo i hi van fer una carnisseria. Els terroristes fugiren, però havien posat fi a la vida de dotze persones, entre elles huit periodistes, un visitant de la redacció, dos policies i un transeünt i deixaren onze ferits. Entre els morts, el director de Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier. Uns dies després els terroristes atemptaven contra un supermercat jueu, prenien ostatges i provocaven cinc víctimes mortals més.

Llibertat d'expressió

Llibertat d'expressió

Charlie Hebdo estava amenaçat des que el 2006 va publicar unes caricatures del profeta Mahoma que aquest dimecres ha tornat a difondre, recalcant que no es "doblegarà" mai. En el debat sobre la llibertat d'expressió ha intervingut fins i tot el president francés, Emmanuel Macron. Des del Líban, on està de viatge oficial, el president ha dit que a França hi ha llibertat per a blasfemar i que ell està per a "protegir totes aquestes llibertats".

També et pot interessar

stats