Contenidors de reciclatge, arbres i pàrquings de baix cost, les propostes més votades de DecidimVLC

La ciutadania aprova crear un segon anell ciclista en la ronda de Trànsits, amb més de 3.000 vots, i un estudi per a millorar el trànsit en el carrer de Colom.

La plaça de l’Ajuntament de València, en una imatge d’arxiu
La plaça de l’Ajuntament de València, en una imatge d’arxiu / @TransitValencia

La ciutadania ha dit la seua a l’hora d’invertir huit milions d’euros a València. El consistori ha fet públic aquest dimecres les propostes guanyadores de DecidimVLC, el programa de pressupostos participatius, encapçalades per la instal·lació de contenidors “Recicla i guanya diners”, més arbres i un carrer de Colom més accessible als vianants.

L’opció més votada, amb una àmplia diferència, és la incorporació de 16 contenidors que incentiven el reciclatge en els districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. Es tracta d’un projecte pilot que recorda iniciatives d’altres països com ara Alemanya o Bèlgica, on es paguen les botelles de plàstic o vidre retornats.

Les més de 20.000 persones que han participat en la consulta –un 26% més que l’any anterior– han apostat per una València més verda, que destinarà un milió d’euros a la plantació d’arbres en els nombrosos espais improductiu de la ciutat. I en la tercera posició, una opció que s’ha aprovat amb matisos: la “xarxa de pàrquings de baix cost” es traduirà en un estudi de viabilitat per a construir-los.

Un segon anell ciclista i la remodelació del parc de Gulliver, les més costoses

La major inversió dels pressupostos estarà destinada a la millora de les instal·lacions esportives a l’aire lliure. Aquesta inclou l’àrea de Gas Lebón i el parc de la Rambleta de Sant Marcel·lí, per als quals es destinarà vora dos milions d’euros. La segueix amb més d’un milió d’euros la construcció del segon anell ciclista en la històrica ronda de Trànsits, amb un traçat que inclou les avingudes Peset Aleixandre, General Avilés, Cardenal Benlloc i Eduardo Boscà.

Per a acontentar la xicalla es remodelarà el parc Gulliver, tant la figura gegant d’aquest personatge literari com l’entorn en què es troba, “per a garantir-ne la continuïtat”. També destaquen, entre altres mesures, el soterrament de contenidors en els nuclis històrics dels barris i la instal·lació de lavabos públics a les platges de Pinedo, la Malva-rosa i el Cabanyal.

Una altra de les propostes amb més suport i més dotació pressupostària és l’aposta per les energies renovables. “Permet la ciutadania veure, tocar i comprovar com les energies renovables són capaces d’alimentar equipaments urbans”, resumeix la petició. Per a conscienciar els vianants sobre l’emergència climàtica, es col·locaran samboris que produiran energia cinètica, panells solars o estructures de vent amb forma d’arbre. Aquests permetran, entre altres opcions, alimentar edificis municipals, semàfors i carregar telèfons o vehicles elèctrics.

També et pot interessar

stats