Descoberta a Indonèsia la pintura rupestre de caça més antiga del món

La troballa resitua l'origen de les arrels de la cultura religiosa moderna a Àsia, en lloc d'Europa.

Detall de les pintures descobertes a l'illa de Cèlebes
Detall de les pintures descobertes a l'illa de Cèlebes / Universitat de Griffith

Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Griffith (Austràlia) ha descobert en una cova de l'illa indonèsia de Cèlebes l'escena de caça més antiga del món en una pintura rupestre d'almenys 44.000 anys d'antiguitat.

La investigació, que publica la revista Nature, descriu un grup de figures abstractes que combinen característiques humanes amb altres d'animals –conegudes com a teriantrops en terminologia científica– que cacen grans mamífers amb llances i cordes.

La representació dels caçadors a través d'aquestes figures antropomòrfiques pot ser, a més, la prova més antiga de l'habilitat de l'espècie humana per a imaginar “l'existència d'éssers supernaturals, la pedra angular de l'experiència religiosa”, expliquen els autors.

Àsia, origen de l'espiritualitat

Fins al moment, les imatges recognoscibles més antigues d'humans i animals interactuant corresponien a l'art rupestre descobert a Europa i datat en el paleolític superior, amb una antiguitat de 14.000 a 21.000 anys. 

“Els primers indonesis van crear un art que podria expressar el pensament espiritual sobre un vincle especial entre humans i animals molt abans de les primeres representacons d'art a Europa, on s'ha suposat sovint que es poden localitzar les arrels de la cultura religiosa moderna”, assegura Maxime Aubert, colíder de la troballa juntament amb l'investigador Adam Brumm.

Les pintures es troben a la cova Leang Bulu Sipong 4, un conjunt de grutes de pedra calcària que els investigadors van descobrir el 2017. L'equip d'arqueòlegs alerta del deteriorament “alarmant” de la cavitat on, segons expliquen, encara queden moltes pintures “espectaculars” per datar. 

També et pot interessar

stats