Descobreixen a Indonèsia la pintura rupestre figurativa més antiga del món, amb 45.500 anys

L'obra mostra un porc senglar berrugós i s'ocultava dins d'una de les parets internes de la cova Leang Tedongnge, a l'illa de Cèlebes.

La pintura mostra un porc senglar berrugós de 136 centímetres de llarg per 54 d'alt
La pintura mostra un porc senglar berrugós de 136 centímetres de llarg per 54 d'alt / Maxime Aubert (Efe)

La pintura rupestre figurativa més antiga del món és la imatge d'un porc senglar berrugós pintada fa 45.500 anys en una cova de l'illa indonèsia de Cèlebes i descoberta per un grup d'arqueòlegs australians i indonesis. "Fins on sabem, la pintura del porc senglar de Cèlebes és actualment el treball artístic figuratiu més antic del món", ha dit Adam Brumm, un dels líders de l'equip científic de la Universitat de Griffith i el centre d'investigació arqueològica indonèsia Arkenas.

La nova troballa s'ocultava dins d'una de les parets internes de la cova Leang Tedongnge, situada en una vall envoltada de penya-segats escarpats de pedra calcària al sud de l'illa de Cèlebes. Només es pot accedir a ella durant la temporada seca per un xicotet passatge que roman inundat durant l'època de pluges. Els membres del grup ètnic Bugis han assegurat que, a excepció d'ells, ningú més s'havia endinsat a la cova fins que va arribar aquest equip d'arqueòlegs el 2017.

Cova Leang Tedongnge / Adhi Agus Oktaviana (Universitat de Griffith)

Aquest porc senglar endèmic de l'illa indonèsia apareix en la representació amb una cresta roja de pels alçats i un parell de berrugues facials davant dels ulls, un tret característic dels exemplars adults. "Pintat amb pigment roig ocre, el porc sembla estar observant una baralla o interacció social entre altres dos porcs senglars berrugosos", ha apuntat Brumm, arqueòleg de la universitat australiana de Griffith, en referir-se a l'estudi publicat en la revista científica Science Advances.

Aquests porcs senglars berrugosos han sigut representats durant milers d'anys pels antics humans a la zona, especialment durant l'era de gel, la qual cosa, segons l'arqueòleg, suggereix que no sols van ser font de menjar, sinó també d'expressió artística.

Per a determinar l'edat de la pintura rupestre, els científics s'han recolzat en el mesurament de la degradació radioactiva de l'urani dels depòsits de calci carbonat que es van formar en la superfície del llenç rocós utilitzat per a plasmar aquest porc.

Pintant amb pigment roig ocre, el porc senglar sembla observar a altres dos porcs senglars / Adhi Agus Oktaviana (Universitat de Griffith)

Wallacea amaga més secrets

A més de la imatge d'aquest porc de 45.500 anys d'antiguitat, els científics han descobert en una cova pròxima una altra pintura similar que data de fa 32.000 anys. El mateix equip, l'any passat, va trobar una pintura de 43.900 anys d'antiguitat, fins ara considerada com la més antiga, que representa una escena abstracta de caça. Aquesta pintura té la peculiaritat de representar éssers abstractes que combinen característiques humanes i animals, conegudes com a teriantrops, que cacen grans mamífers amb llances i cordes. Segons els experts, pot ser la prova més antiga de l'habilitat humana per a imaginar "l'existència d'éssers sobrenaturals, la pedra angular de l'experiència religiosa".

Les pintures rupestres de Cèlebes estan entre les evidències més antigues de la presència dels humans moderns a les illes oceàniques entre Àsia i Austràlia-Nova Guinea, una zona batejada com Wallacea.

També et pot interessar

stats