Divisió entre els juristes sobre la idoneïtat de la pròrroga de l’estat d’alarma

Mentre que alguns la consideren imprescindible, altres aposten per la legislació ordinària per a donar més capacitat de gestió a les comunitats autònomes.

Divisió entre els juristes sobre la idoneïtat de la pròrroga de l’estat d’alarma
Divisió entre els juristes sobre la idoneïtat de la pròrroga de l’estat d’alarma

El Congrés dels Diputats vota si es prorroga l’estat d’alarma, una mesura que desperta diferents opinions entre els juristes. Mentre que uns la consideren necessària per a continuar avant en la desescalada, altres són més partidaris de funcionar amb la legislació ordinària i donar més protagonisme a les comunitats autònomes.

Per aquesta última alternativa es decanta Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València. En una entrevista en Les notícies del matí, ha assenyalat que al final “és un debat polític”, ja que al seu parer amb la legislació relativa a emergències sanitàries es podria gestionar ara la situació, dotant d’autonomia les comunitats autònomes i menys força al govern espanyol. I ha posat l’exemple d’Alemanya, on des del principi s’ha funcionat d’aquesta manera.

Ara bé, considera que fa un parell de mesos, amb la informació de què es disposava, les mesures que es van prendre estaven justificades. “La sensació era que la crisi era molt greu i que era imprescindible fer un confinament absolut”. Tanmateix, pensa que ara, en la fase de desescalada, poder dotar de més capacitat de gestió les autonomies permetria actuar de manera més ràpida i clara, detectant les necessitats i casos “més eficaçment”.

Un altre punt de vista és el del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Lorenzo Cotino. En Les notícies del matí ha afirmat que és “incontestable” una pròrroga de l’estat d’alarma, perquè en la seua opinió és una ferramenta legislativa més eficaç per a respondre a la situació, també des del punt de vista psicològic. “La percepció de la ciutadania pel que fa a les restriccions és més gran amb l’estat d’alarma”.

Considera insuficient la legislació ordinària per a fer front a la crisi, al seu parer “obsoleta” per encarar “un tsunami que ha depassat la legislació existent”. En aquest sentit pensa que no es pot comparar Espanya amb països com Alemanya, on assenyala que la seua legislació està més preparada per a fer front a aquestes situacions i el nivell de lleialtat dels estats federals amb el govern estatal és “molt gran”. Així mateix, creu que el govern espanyol ha de tindre preparat un pla B en cas que no s’aprove l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats