El Camp de Mirra rememora el Tractat d'Almirra

Com cada 25 d'agost este xicotet municipi de l'Alcoià representa el pacte entre Jaume I i l'infant Alfons de Castella.

Com cada 25 d'agost este xicotet municipi de l'Alt Vinalopó representa el pacte entre Jaume I i l'infant Alfons de Castella.
Com cada 25 d'agost este xicotet municipi de l'Alt Vinalopó representa el pacte entre Jaume I i l'infant Alfons de Castella. / Arxiu. À Punt Mèdia.

Aquest diumenge el municipi del Camp de Mirra, a l'Alt Vinalopó, representa el Tractat d'Almirra, un pacte pel qual Jaume I i l'infant Alfons de Castella, posteriorment Alfons X el Savi, establiren una nova frontera que fixava els límits del Regne de València. El Camp de Mirra, amb només 430 habitants, posa en escena cada 25 d'agost este fet històric que va tindre molta influència en el desenvolupament de les comarques valencianes de l'interior. Tot el poble es bolca en la representació que rememora aquest tractat de l'any 1244. De fet, són els veïns del poble els que interpreten els papers dels personatges històrics, que es va posar en escena per primera vegada l'any 1976.

El president de l'Associació Cultural del Tractat d'Almirra, Romà Francés, que representa el paper de Jaume I, ha explicat que els actes de hui començaran amb el Pregó, a les 20 h. El pregoner, Francesc Xavier Barceló, junt al banderer i els cavallers cristians recorreran els principals carrers de la vila anunciant el nom del monarca Jaume I. El banderer és Iván Pina. El seguici estarà acompanyat per l'Agrupació Musical Santa Cecília, que interpretarà composicions originals de J. Albero Francés.

A continuació, a partir de les 21:30 h, es farà l'escenificació del tractat davant l'església, que s'emmarca dins de les festes patronals en honor a Sant Bertomeu. L'obra teatral és en valencià i en castellà, té un pròleg i quatre jornades, i el guió està tret delLlibre dels fets, del document de donació d'Énguera i del document original del tractat. 

També et pot interessar

stats