El cas Khashoggi arriba al Congrés

Compromís, Units Podem, Esquerra Republicana i el PDeCAT proposen a la Comissió de Defensa paralitzar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita.

El xeic de l'Aràbia Saudita i el príncep hereu
El xeic de l'Aràbia Saudita i el príncep hereu / Rania Sanjar (AFPTV / AFP)

El cas de l'assassinat del periodista Khashoggi a Turquia ha dividit els països europeus quant a la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. Espanya encara no ha aclarit la seua posició. El PSOE s'enfronta aquest dimarts en la Comissió de Defensa del Congrés a diverses propostes de Compromís, Units Podem, Esquerra Republicana i el PDeCAT, que demanen la suspensió de les exportacions d'armes al país àrab i també a tots els països implicats en conflictes armats o que vulneren els drets humans.

El govern espanyol ha apostat per la prudència i no segueix, de moment, l'exemple alemany. El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, va assegurar dilluns que el govern està en contacte amb Alemanya i que cal esperar fins a la compareixença de Pedro Sánchez dimecres al Congrés per a saber quins seran els pròxims passos de l'executiu.

El Partit Popular i Ciutadans han fet públic que aposten per no suspendre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha demanat que es done “una resposta global” i ha afirmat que “en un país seriós es compleixen els contractes, però es denuncien els drets humans”. 

D'altra banda, Pablo Iglesias va demanar dilluns a Pedro Sánchez que seguisca els passos d'Alemanya i va condemnar que es mantinguen relacions econòmiques amb dictadures, si bé també va assegurar que “cal defendre un sector estratègic com ara el de les drassanes”.

Robles diu que la decisió és de Sánchez

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recalcat que la decisió final sobre la venda d'armes a l’Aràbia Saudita ha sigut de Pedro Sánchez, després de meditar els pros i els contres. Durant una entrevista, Robles ha recalcat que Espanya té un compromís claríssim amb la defensa dels drets humans, però un debat sobre si han de prevaldre els interessos comercials o el manteniment dels llocs de treball no és senzill.

Sánchez explicarà la posició d'Espanya respecte de la polèmica internacional sobre la venda d'armes al país àrab, durant la compareixença de matí al Congrés, després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

Robles ha explicat que, quan ella va proposar paralitzar el contracte signat en 2015 amb l’Aràbia Saudita que es va trobar quan va arribar al càrrec, ho va fer amb tota la informació possible, però ha matisat que qui té tota la informació és el president del govern. A més, ha incidit en la importància que té la reacció de la comunitat internacional, ja que no es pot tolerar la vulneració dels drets humans, afegint la importància d'una investigació independent i transparent.

Espanya és el seté país pel que fa a la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. El govern central va decidir el setembre passat mantindre la venda de 400 bombes de precisió a aquell país per tal de salvar els contractes per a la construcció de cinc embarcacions a les drassanes de Navantia, a la badia de Cadis, de la qual depenen sis mil llocs de treball.  

També et pot interessar

stats