• El Congrés manté la inviolabilitat del rei amb els vots del PSOE, PP Vox i Ciutadans

  Últimes notícies | 23/02/2021 20:55
  À Punt NTC

  Imatge d'arxiu del Congrés dels Diputats

  El Congrés s'ha posicionat a favor de mantindre la inviolabilitat del rei i evitar qualsevol tipus d'investigació amb el suport del PSOE, PP, Vox i Ciutadans en rebutjar una proposició no de llei d'Esquerra Republicana que es votarà el pròxim dijous.

  Novament, s’han escenificat en la cambra baixa les discrepàncies entre els socis de govern, en aquesta ocasió sobre una iniciativa d'ERC que demana suprimir la inviolabilitat i altres figures "d'especial protecció judicial" a membres de la monarquia.

  ERC ha carregat contra Pedro Sánchez i el seu executiu per canviar d'opinió sobre la Corona "en funció del context o l'interés", tal com ha assenyalat la diputada Carolina Telechea, que ha recordat que el president del govern espanyol abans de ser elegit secretari general del PSOE apostava clarament per suprimir la inviolabilitat del monarca.

  Els socialistes s'han defensat d'aquests atacs en subratllar que l’aforament no suposa un afebliment davant la justícia ja que es poden exigir responsabilitats, segons ha dit la diputada Rafaela Crispín en puntualitzar a més que es tracta d'una reforma que exigiria un gran consens.

  Les crítiques al PSOE per donar suport a la monarquia han seguit amb el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, qui ha justificat el vot a favor d'Unides Podem perquè "existeix un problema democràtic quan no es poden investigar els crims de corrupció de la monarquia".

  En el bàndol alineat en contra de la proposició d'ERC, el diputat del Partit Popular Jaime Miguel Mateu ha enaltit la figura del rei emèrit Joan Carles I per frenar l'intent de colp d'estat en el quaranta aniversari d’aquest fet històric i ha criticat que ERC "vulga tirar a rodar" tot el treball fet pels ponents de la Constitució.

  Des de Vox -que també rebutjarà la moció- el diputat José María Sánchez ha assenyalat que la proposta d'ERC no és tècnicament factible ja que la inviolabilitat manca de sentit atès que el rei no respon dels actes confirmats i ha puntualitzat que "el que pretenen és una faula i estan inhabilitats pel seu passat i el seu present futur".

  Per part de Ciutadans, Edmundo Bal ha sigut molt dur amb els independentistes "i podemites" als qui ha acusat d'intentar soscavar les institucions de l'Estat "i per això ataquen al rei, perquè simbolitza la unitat".