El CSIC veu “molt poc probable” el contagi a través de l’aigua en piscines o platges
La investigació s’ha impulsat a petició del govern espanyol per a reprendre l’activitat turística de forma segura.
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) considera que és “molt poc probable” infectar-se amb el virus SARS-CoV-2 per estar en contacte amb l’aigua durant les activitats recreatives habituals que es desenvolupen en les piscines o platges.
En un estudi que ha elaborat sobre la transmissió del nou coronavirus en aquests espais, l’organisme incideix que la principal via de propagació són les secrecions respiratòries que es generen amb la tos, els esternuts, i el contacte de persona a persona, cosa que es trasllada també a la platja, els rius, les piscines o els llacs.
Per això, aconsella atendre les mateixes recomanacions que es tenen en compte en altres llocs, com ara el carrer, i que ja estan recollides en el protocol i guia de bones pràctiques dirigides a l’activitat comercial en establiment físic i no sedentari que ha publicat el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
En l’informe han participat investigadors de sis centres científics i s’ha elaborat a petició de la Secretaria d’Estat de Turisme, en el marc dels protocols d’actuació que està preparant el govern espanyol per a la represa del sector turístic.
Conclou l’estudi que en les activitats recreatives que es desenvolupen en platges o piscines és poc probable el contagi per estar en contacte amb l’aigua, però sí que adverteix que eixes activitats impliquen generalment “una pèrdua de les mesures recomanades de distanciament social”.
El CSIC analitza en l’informe especialment les piscines i els spa, llocs en què l’ús de desinfectants està àmpliament implantat per a evitar la contaminació microbiana de les aigües per l’afluència dels usuaris. Assenyala que la concentració residual de l’agent de desinfecció present en l’aigua “hauria de ser suficient per a inactivar el virus”.
Els aerosols generats per l’aigua present en un balneari o en una instal·lació d’aigües medicinals tindrien les mateixes característiques de desinfecció que les aigües de bany en aquestes instal·lacions, segons els investigadors. En el cas d’aquelles instal·lacions en els quals l’ambient es manté a temperatures elevades, com les saunes o els banys de vapor, els científics creuen que la supervivència del virus és reduïda, a causa precisament a eixes altes temperatures.
L’estudi corrobora que no es tenen encara dades sobre la persistència del nou virus en l’aigua de la mar, però assenyala que l’efecte de dilució i la presència de sal són factors que probablement contribuiran a una disminució de la càrrega viral i a la inactivació “per analogia amb el que ocorre amb virus similars”.
No obstant això, sí que han advertit que la supervivència del virus en aigua de rius, en llacs, o en gorgs d’aigua dolça i no tractada podria ser superior a la que es produeix en piscines tractades o en l’aigua salada. Per això recomanen extremar les mesures de precaució per a evitar les aglomeracions.