El director de l’IVAM denuncia motius polítics en la decisió de Cultura de no renovar-li el contracte

La Conselleria explica que respon a la necessitat d’adaptar la figura a la llei de l’IVAM i nega que hi haja “res més darrere”.

José Miguel Garcia Cortés i Raquel Tamarit en 'Les notícies del matí'

Molest com a professional de l’art i també com a ciutadà. El director de l’IVAM, José Miguel Garcia Cortés, creu que darrere de la decisió de la Conselleria de Cultura de no prorrogar-li el contracte al capdavant del museu hi ha motius polítics. “Quin és el motiu que s’haja de fer un nou concurs? El codi de bones pràctiques assenyala que si s’ha fet una bona gestió, es prorrogarà el contracte; m’han dit que ha sigut excel·lent. Aleshores, si no és un motiu professional, quin és?”, s’ha preguntat el director en una entrevista en Les notícies del matí.

El contracte de Cortés acaba al setembre i té la possibilitat de fer dues pròrrogues més. Al seu parer, si la gestió ha sigut bona, caldria que continuara en el projecte, com es fa en altres grans museus. La Conselleria de Cultura explica que la decisió no té a veure amb Cortés, a qui convida a presentar-se de nou al concurs, sinó a una qüestió legal. El nou contracte de l’IVAM desglossa la figura actual de director en dos perfils, gerent i director artístic, i segons un informe jurídic encomanat per la Conselleria es recomana traure un nou concurs per a adaptar el museu a la nova regulació.

“Hauria suposat una perversió de cara al compliment de la llei; per això hem optat per fer un nou concurs públic seguint el codi de bones pràctiques”, ha explicat també en Les notícies del matí Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura. Tamarit ha assegurat que “no hi ha res més darrere” de la decisió, que no es vol apartar Cortés, però que com a membres al capdavant d’una institució com l’IVAM han de donar la cara per i, per tant, han d’assegurar-se que respon a la legalitat vigent.

No és de la mateixa opinió Cortés, que sí que llig la decisió com una intenció d’apartar-lo del càrrec. Pensa que és contraproduent per al museu canviar de direcció en tan poc de temps i, que en sis anys que fa que està al capdavant del museu, ell i la resta de treballadores i treballadors s’han “deixat la pell” perquè l’IVAM isquera “del forat negre” en què es trobava i haja tornat a recuperar el seu prestigi. “Els museus no poden dependre d’afinitats polítiques; pensava que era una etapa que havíem superat i més en un govern progressista”.

“No s’ha destituït ningú”

Segons Raquel Tamarit, la decisió no suposa que s’haja destituït Cortés. De fet, ha valorat molt positivament el seu treball i l’ha convidat a presentar-s'hi. Tanmateix, també ha reconegut sentir-se trista per la seua reacció. “És comprensible, però no es poden dir coses que no són, com ara que hi ha ingerències polítiques”. Sobre si es presentarà o no, segons Tamarit, Cortés va assegurar en la reunió que no ho farà, tot i que en l’entrevista en Les notícies del matí ha assenyalat que, en primer lloc, cal esperar a veure quina és la decisió del consell rector de la institució.

L’informe jurídic sí que existeix

Alguns dels punts amb què el director de l’IVAM s’ha mostrat més molest són els relacionats en la indiferència que, al seu parer, ha rebut en els últims mesos per part de la Conselleria, en denunciar en diferents ocasions la manca de personal que té la institució. També, l’absència del conseller Vicent Marzà en el Dia Internacional dels Museus, que va coincidir amb la reobertura de l’IVAM després de dos mesos de confinament. I un element més; segons Cortés, l'informe jurídic de què parla la Conselleria no l’ha rebut, malgrat haver-lo demanat. Una versió que ha desmentit la secretària autonòmica de Cultura: “Aquest informe està signat i sí que els ha arribat”.

Concurs públic amb membres de renom

Després dels passos que ha fet la Conselleria, ara ha de mostrar la seua postura el consell rector de l’IVAM, que no té capacitat executiva però sí de recomanació en la decisió. El que ja se sap són alguns dels noms que valoraran les candidatures que es presenten: Vicent Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres; Manuel Borja-Villel, director del Museu Nacional Reina Sofia; i la directora de la Whitepale Gallery de Londres, Iwona Blazwick. També es negocia perquè hi estiga present Bernard Blistène, del Centre Pompidou de París.

També et pot interessar

stats