El govern espanyol aprova el decret per a exhumar Franco del Valle de los Caídos

La vicepresidenta, Carmen Calvo, confirma que s’exhumaran les restes del dictador sense perdre “ni un instant”.

Panoràmica del Valle de los Caídos
Panoràmica del Valle de los Caídos

El Govern d’Espanya ja ha activat, de forma oficial, la maquinària burocràtica per a exhumar les restes del dictador Francisco Franco fora del mausoleu del Valle de los Caídos. Tal com ha explicat la vicepresidenta de l’executiu central, Carmen Calvo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ja s’ha aprovat el decret llei que permetrà modificar dos punts de la Llei de memòria històrica per a exhumar les restes de Franco. “Es tracta d’una tasca en què no es pot perdre ni un instant”, ha asegurat. 

Calvo ha detallat que el decret aprovat aquest divendres afegeix un paràgraf a l’article 16 de la llei en què s’assenyala el “caràcter urgent” de l’exhumació i el procediment per a dur-la a terme. A més, determina: "En el Valle de los Caídos només podran romandre les restes mortals de persones que hagen mort com a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa". 

Franco és l'única persona soterrada en el monument que no va morir en la contesa ni va ser represaliat posteriorment, sinó que va faltar de mort natural i sent el cap de l'Estat.  

L’executiu calcula que, amb els terminis establits pel reial decret, les tasques d’exhumació es desenvoluparan cap a finals d’aquest 2018 i es faran en un temps màxim de dotze mesos. La vicepresidenta ha recordat que la normativa que s’ha aprovat hui comença la tramitació, que durarà uns trenta dies, per a ser convalidada al Congrés.

El decret habilita el Govern d’Espanya a decidir on se soterrarà el cos del dictador en cas que la família Franco no manifeste la seua voluntat sobre la destinació final “en temps i forma”. Ara bé, ha assegurat que els familiars “podran ser escoltats” i ha afegit que disposen de quinze dies, a partir del 31 d’agost, per a decidir on es traslladen les despulles i per a aportar els documents i autoritzacions necessàries.

L'executiu, a través de l'abadia benedictina que custodia la basílica, ha tingut coneixement d'un escrit de la família Franco en què avisa que no es faran càrrec de les despulles, però el govern només es donarà per assabentat dels desitjos de la família durant el tràmit formal.

Ha precisat, no obstant això, que l’última paraula correspondrà al Govern d’Espanya: en cas que la família no es pronuncie o discrepe del lloc triat, serà l’executiu de Pedro Sánchez qui decidisca a quin lloc “digne i respectuós” es traslladen les restes del dictador. 

De moment no s'exhumarà Primo de Rivera

Al costat de la llosa de Franco, davant de l'altar de la basílica del Valle de los Caídos, està també soterrat José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange Espanyola. Ell sí que va ser executat en els primers mesos de la Guerra Civil, per la qual cosa hi romandrà. Si escau, l'executiu vol exhumar les seues restes per a soterrar-lo en un altre lloc del Valle de los Caídos, perquè deixe d'estar en un lloc preeminent de la basílica i tinga un tractament similar al de la resta de les víctimes, com va recomanar el Comité d'Experts de la Memòria Històrica en 2011.

A pesar que el Congrés dels Diputats va urgir en 2017 a exhumar les restes de Primo de Rivera, igual que les de Franco, amb caràcter urgent i preferent, el reial decret llei d'aquest divendres afecta només el dictador.

També et pot interessar

stats