El govern espanyol aprova el decret per a la ‘nova normalitat’, vigent fins que acabe la crisi sanitària

Sánchez es garanteix el suport parlamentari de Ciutadans i el PNB per a traure avant la norma, que s’activarà en acabar l’estat d’alarma.

El vicepresident segon, Pablo Iglesias; la ministra portaveu, María Jesús Montero; i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts
El vicepresident segon, Pablo Iglesias; la ministra portaveu, María Jesús Montero; i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts / J.J. Guillén (Efe)

El primer Consell de Ministres presencial des que va començar la crisi sanitària ha donat llum verda al decret que regularà la transició cap a la “nova normalitat” i que incorpora les mesures que han estat vigents durant l’estat d’alarma i que la ciutadania haurà de continuar seguint una vegada acabe la desescalada, el 21 de juny, per a evitar rebrots pel coronavirus.

La vigència del decret s’estendrà fins que el govern espanyol done per conclosa la crisi sanitària, de forma motivada amb el vistiplau del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, i tenint en compte els posicionaments de les autonomies. Aquest període durarà fins que hi haja una vacuna o una “teràpia eficaç” per a tractar el SARS-CoV-2, ha concretat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Illa ha incidit en la importància que la ciutadania aprenga a conviure amb el virus: “En aquesta nova etapa, la prevenció, el control i la responsabilitat individual són elements fonamentals”, ha assenyalat.

El decret incorpora les aportacions que han realitzat les comunitats autònomes, que assumeixen el control de la desescalada en els seus territoris a partir de la fase 3. S’estableixen mesures de prevenció i higiene, en matèria de medicaments i productes sanitaris, així com per a garantir la ràpida resposta del sistema sanitari en cas de rebrot. Segons ha explicat el ministre, les autonomies tindran llibertat per a precisar la limitació d'aforament en els locals.

El text arreplega, entre d’altres, l’obligatorietat de portar mascareta en cas que no es puga garantir una distància mínima interpersonal d’1,5 metres o la detecció precoç de nous contagis, així com el seguiment d’aquests i dels seus contactes. A més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha indicat que els operadors de transport hauran de guardar els registres dels viatgers almenys quatre setmanes per a poder garantir la traçabilitat dels virus en cas que hi haja algun contagi.

El reial decret llei ha de ser convalidat ara en el Congrés (previsiblement la setmana que ve), una tasca que el govern espanyol vol traure avant sense obstacles. Per això, en els últims dies ha estat negociant amb diversos partits polítics per a obtindre’n el suport en la votació. De moment ja ha aconseguit un acord amb el Partit Nacionalista Basc (PNB) i amb Ciutadans, igual que en les dues últimes votacions de la pròrroga de l’estat d’alarma.

Els nacionalistes bascos donaran llum verda a les mesures de la nova normalitat després d’haver obtingut garanties des de Moncloa que es salvaguardarà l’autogovern de la comunitat autònoma i s’hagen aclarit “els dubtes pel que fa a una possible recentralització o invasió competencial”. El partit d’Inés Arrimadas també hi votarà a favor a canvi que l’executiu de Sánchez haja incorporat algunes “millores” a la versió final del decret, com ara la fixació de la distància de seguretat en metre i mig i que el criteri de les autonomies es tinga en compte en la represa de les competicions esportives, segons ha destacat el portaveu adjunt en el Congrés, Edmundo Bal.

També et pot interessar

stats