La Comunitat Valenciana en nivell d’alerta 2: quines son les restriccions?

El nivell 2 es caracteritza per presentar una "transmissió comunitària sostinguda generalitzada amb pressió creixent sobre el sistema sanitari".

Imatge: Ivan Terron (Europa Press)

El consell interterritorial del sistema nacional de salut ha aprovat aquest dijous el pla d'actuacions de resposta coordinada pel control de la transmissió de la Covid-19. Tal com es preveia, es tracta d'un pla que té quatre nivells d'alarma en consonància amb la gravetat de la situació epidèmica. Segons aquesta classificació la Comunitat Valenciana estaria en un nivell 2, corresponent a un risc mitjà.

Amb tot, cal remarcar que aquests nivells i les restriccions que les acompanyen no son d'aplicació immediata ni necessàriament a tot el territori. Segons han explicat en roda de premsa tant el director del CAES Fernando Simon com el ministre de Sanitat Salvador Illa és una guia per a pemetre que cada autonomia puga avaluar el risc, establir un nivell d'alerta i adoptar mesures "proporcionals, adaptables a la situació i al context de cada territori".

En aquesta línia, també han incidit que no és un document pensat per a comunitats autònomes, sinó per a l'aplicació territorial dins de les comunitats, Per tant, el Consell, basant-se en aquesta guia, i una vegada estiga en vigor, podria aplicar restriccions per departaments de salut o per municipis.

Quatre indicadors i cinc nivells

La proposta de Sanitat estableix dos blocs amb huit indicadors de valoració del risc, que té cinc nivells: nova normalitat, baix, mitjà, alt i extrem.

El primer bloc avalua el nivell de transmissió, que es calcula en funció de sis dels indicadors: la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en 14 dies; la mateixa incidència, però referida a la població major de 65 anys; el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques i el de casos amb traçabilitat.

Per la seua banda, el segon mesura la capacitat assistencial amb els altres dos marcadors, l'ocupació de llits Covid-19 i de les UCI.

A cadascun d'aquests escenaris se'ls assigna un dels cinc nivells de risc. El més baix és el de la nova normalitat, amb incidències acumulades inferiors a 25 casos en 14 dies, i el més alt el risc extrem, en el qual se superen els 250 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que es redueix a 125 en els majors de 65 anys.

Però a més, en aquest nivell extrem s'hauria de donar una positivitat del 15% i una traçabilitat del 30%, juntament amb un nivell d'ocupació hospitalària per coronavirus del 15 per cent dels llits i les UCI al 25%.

Totes aquestes xifres es van reduint progressivament a mesura que la valoració del risc és menor, de manera que quan és alta, la incidència en 14 dies passa a ser d'entre 125 i 250 casos; la positivitat se situa entre el 10% i el 15%, la traçabilitat entre el 30% i el 50%, la pressió hospitalària entre el 10% i el 15% i la de les UCI entre el 15% i el 25%.

D'acord amb les dades i els indicadors sanitaris, la Comunitat Valenciana se situaria en el nivell 2 d'alerta. Aquest nivell es caracteritza per presentar una "transmissió comunitària sostinguda generalitzada amb pressió creixent sobre el sistema sanitari".

Principals mesures que s'aplicarien

  • Limitar les reunions socials a un màxim de 10 persones (a excepció dels grups de convivència estable).
  • Prohibició de fumar a les terrasses (no es fa menció de distàncies de seguretat).
  • Prohibició de menjar i beure als espais públics quan no es puga garantir la distància social.
  • Als bars, cafeteries i restaurants: a l'interior, aforament limitat al 50%, amb 6 persones com a màxim per taula i una distància de 2 metres entre taules. Prohibició del consumir a la barra. Als exteriors, els aforaments es mantenen en un 75% amb limitació d'agrupació de 10 persones.
  • Als locals comercials, l'aforament s'estableix en un 50%. Els mercats només podran habilitar el 75% dels llocs autoritzats (a l'aire lliure).
  • Tancament de l'oci nocturn.
  • Als interiors dels centres esportius, 50% de l'aforament en cas que es puga garantir la distància i la ventilació. Hauran de tancar si esta garantia no es pot complir.
  • En vetlatoris, bodes i batejos: limitació de l'aforament al 50%, amb un màxim de 30 persones, sempre que es puga garantir el distanciament social. Cap limitació si se celebren a l'aire lliure.
  • Als lloc de culte, no es podrà superar el 50% de l'aforament als espais tancats.
  • Limitació de visites als espais sociosanitaris.
  • Als centres recreatius de majors i joves, es limitarà l'aforament en un 50% amb una ocupació màxima de 6 persones per taula.
  • Als espais culturals, aforament màxim del 75% sempre que es puga mantindre una butaca de distància o 1,5 metres si no hi han seients fixos.
  • Els centres educatius han d'aplicar la guia de mesures per a la docència que ja està vigent.

També et pot interessar

stats