El Parlament argentí prorroga fins al 2022 l’estat d’emergència alimentària

La norma aprovada estableix un increment d’almenys el 50% en les partides pressupostàries destinades a polítiques públiques d’alimentació i nutrició.

Milers de persones es congreguen aquest dimecres davant del Congrés de l’Argentina, a Buenos Aires
Milers de persones es congreguen aquest dimecres davant del Congrés de l’Argentina, a Buenos Aires / Juan Ignacio Roncoroni (Efe)

L’estat d’emergència estarà actiu a l’Argentina fins al 2022, arran d’una llei aprovada aquest dimecres pel Parlament, una iniciativa que ha nascut en les manifestacions al carrer davant l’agreujament de la crisi econòmica que viu el país.

El projecte, impulsat per l’oposició, estableix estendre tres anys més aquesta llei decretada el 2002, després de la greu crisi de 2001, i l’última pròrroga de la qual caducava al desembre pròxim. La sessió d’aquest dimecres al Senat ha estat precedida per una mobilització de milers d’activistes que exigien l’aprovació de la norma, unes protestes que han repuntat des del passat mes d’agost, quan la inflació es va accelerar i la recessió es va aprofundir enmig de greus turbulències financeres deslligades després de les eleccions primàries.

Els índexs de consum s’han desplomat, l’afluència als menjadors socials creix i les “olles populars”, manifestacions acompanyades de menjars populars, s’han instal·lat com una imatge de la reclamació per a pal·liar la crisi. “La fam ja s’ha instal·lat a l’Argentina”, ha afirmat durant el ple la senadora peronista Beatriz Mirkin qui, com la resta dels legisladors opositors, qüestiona les polítiques econòmiques del govern.

La norma aprovada impulsa la creació del programa d’alimentació i nutrició nacional i estableix un increment d’almenys el 50% en les partides pressupostàries destinades a polítiques públiques d’alimentació i nutrició. Aquest augment implicarà un cost fiscal addicional enguany de 10.000 milions de pesos –uns 156 milions d’euros–, segons càlculs de l’oficina de pressupost del Congrés.

“Aquesta llei és un pal·liatiu. És una llei que no solucionarà el dolorós problema que tenim. Més allà de qui governe, l’única solució és aconseguir que l’Argentina cresca”, ha apuntat el senador peronista Carlos Caserio. D’acord amb les últimes dades oficials disponibles, corresponents al primer trimestre d’enguany, la pobresa ja afecta el 34,1% de la població i un 7,9% de la ciutadania es trobava sota la línia de la indigència.

També et pot interessar

stats