El preu de la llum es dispara en plena onada de fred

L'hora més cara d'aquest divendres serà entre huit i les nou de la nit.

VÍDEO | El preu de la llum es dispara en plena onada de fred

En plena onada de fred el preu de la llum en el mercat majorista s'ha disparat aquest divendres i el preu mitjà diari se situa en 94,99 euros/megavat hora (MWh), el segon més alt en la història, després dels 103,76 euros que va marcar l'11 de gener de 2002. Això suposa un increment de vora un 7% respecte al dijous i del 58,7% respecte al dilluns 4 de gener (59,85 euros/MWh). L'escalada és tan important que és més del doble que el preu mitjà mensual amb què va tancar desembre (41,97 euros/MWh)

Aquesta tendència alcista en l'inici d'any en el mercat majorista ha fet que el preu de la llum que paga el consumidor s'haja disparat. Facua-Consumidors en Acció ha exigit al govern de coalició de PSOE i Unides Podem que no mire cap a un altre costat davant "l'autèntica salvatjada tarifària" que s'està produint en el mercat elèctric en plena onada de fred i "prenga mesures reguladores urgents per a frenar l'especulació".

Així, segons Facua, el preu del quilowatt hora de llum ha arribat als 22,14 cèntims aquest 8 de gener, quasi el doble que la mitjana de 2020, que va ser de 12,14 cèntims. Després del nou increment d'aquest divendres, la pujada interanual en els primers 8 dies de gener en la tarifa regulada és ja del 30,9%.

A les 8 de la vesprada la llum arribarà al seu punt més car

L'hora més cara d'aquest divendres serà entre huit i les nou de la nit. En aquest moment, els consumidors que disposen de tarifació per hores pagaran l'electricitat a 114,89 euros per MWh, molt per damunt dels 60 euros de l'hora més barata, que s'ha donat a les cinc de la matinada.

Segons han indicat fonts del sector, aquest augment sobre els preus de l'electricitat es deu a l'acumulació de diversos factors, com són l'increment de la demanda per l'onada de fred, la pujada en els preus del diòxid de carboni i la cotització del gas natural.

El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'impost d'electricitat. El govern ha congelat per a 2021 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

També et pot interessar

stats