El protocol de platges demana definir aforaments i controlar les concentracions
L'ens gestor ha de fixar la capacitat i el nombre màxim de persones que podran acudir en grup a les instal·lacions.
L'Institut de Qualitat Turística d'Espanya ha elevat l'esborrany del protocol per a platges a la Secretaria d'Estat de Turisme i les comunitats autònomes per a la posterior validació del Ministeri de Sanitat. En aquest text, recomana el control d'aforaments i la delimitació de la zona d'hamaques i ombrel·les com a mesura de prevenció davant el coronavirus.
Així mateix, deixa en mans de l'ens gestor al qual corresponga la competència de la platja (ajuntaments, Costes o comunitats autònomes) fixar la capacitat i el nombre màxim de persones que podran acudir en grup a les instal·lacions. En qualsevol cas, la capacitat ha de determinar-se no sols tenint en compte el nombre d'usuaris (per exemple en grup, individuals) i l'afluència, sinó també el tipus d'activitats que es puguen realitzar o els serveis de què puguen fer ús, així com la localització d'aquests últims.
Una vegada determinada la capacitat, l'ens gestor pot optar per diferents formes per a controlar la capacitat de càrrega de la platja. Així, podrà implementar control d'accessos, organitzar les entrades i eixides per a evitar colls de botella o aglomeracions, i determinar com s'informarà l'usuari que s'ha assolit la capacitat màxima de la platja. Això es podrà fer amb cartelleria tradicional, recursos humans o aplicacions tecnològiques que permeten la gent tindre la informació abans de desplaçar-se fins a la mateixa platja.
Per part seua, la zona d'hamaques i ombrel·les haurà de delimitar-se (per exemple, a través de balises, cintes, indicacions) establint-se un control en l'assignació d'aquestes, de manera que es puga assegurar que l'equipament ha sigut degudament netejat i desinfectat.
A més, l'ens gestor haurà de constituir un comité per a la gestió del risc i aquest, al seu torn, dissenyar un pla de contingència específic.
Mesures generals
D'altra banda, en el protocol s'estableixen altres mesures generals per a la platja, entre les quals destaquen planificar les tasques i processos de treball per a poder garantir la distància de seguretat establida per les autoritats sanitàries; la disposició dels llocs de treball i l'adaptació de la distribució d'espais en la pròpia platja, si fora necessari.
En aquest pla, s'haurà d'establir com s'assegura que els usuaris en primera línia de platja (les persones disposades en la primera fila respecte a la mar) guarden la distància de seguretat respecte a les persones que estiguen passejant o entrant a gaudir d'un bany.
Complir les mesures sanitàries
Per la seua banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha destacat que la fase 2 estableix unes mesures per a l'obertura de platges que "han de complir-se". A més, ha advertit que en cas que un municipi no puga complir aquestes normes, "les platges no podran usar-se".