El repunt de contagis espenta de nou la pressió hospitalària

La Comunitat Valenciana lidera la taxa de positivitat i els ingressos per Covid-19 a 10 dies per al Nadal.

VÍDEO | El repunt de contagis espenta de nou la pressió hospitalària

El lent descens de la corba de contagis a la Comunitat Valenciana iniciat després del pic màxim de novembre ha tocat fi, i la tercera setmana de desembre comença amb la tendència revertida. El repunt d'incidència registrat en els darrers dies, que previsiblement anirà en augment a final de setmana, quan comencen a veure's els efectes del pont de desembre, està traslladant-se també als hospitals valencians. Després d'onze dies de baixada progressiva, els ingressos hospitalaris han tornat a augmentar, i preocupa especialment la situació en les unitats de cures intensives (UCI), on els llits s'alliberen amb comptagotes.

El territori valencià lidera, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat, els ingressos per coronavirus en hospitals en els últims set dies: 260 dels més de 2.000 que s'han registrat en tot l'Estat. Suposa aproximadament el 14%, un percentatge superior al 10% que representa la Comunitat Valenciana si es té en compte el pes poblacional. L'ocupació de llits en hospitals és del 10,82%, més d'un punt per damunt de la mitjana espanyola.

Les xifres de pacients Covid hospitalitzats i en crítics registrades per la Conselleria de Sanitat Universal evidencien també eixe empitjorament de la pressió assistencial. Aquest dilluns, per primera vegada, la dada d'ingressos (1.198) és superior a la registrada el dilluns anterior, fet que no es donava des de fa un mes, el 16 de novembre. L'última xifra d'hospitalitzacions trenca amb onze dies de baixada que començaren el passat 3 de desembre, quan hi havia 1.227 persones ingressades. Des de divendres, la xifra ha augmentat en 59.

L'ocupació en UCI, segons xifres del ministeri, supera el 24% i se situa quasi dos punts i mig per damunt de la mitjana estatal. La tendència d'ingressos va a la baixa des del passat 24 de novembre, quan les dades de la Conselleria de Sanitat xifren el pic màxim de llits ocupats el passat 24 de novembre (299), però és un descens tan lent que amenaça d'estancar-se. La situació en les unitats de crítics es complica conforme avancen les setmanes, perquè als 236 pacients Covid que el departament liderat per Ana Barceló comptabilitzava dilluns, cal afegir també els d'altres patologies, com recorden els professionals sanitaris.

Marisa Blasco, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva i Unitats Coronàries, calcula que l'ocupació de les UCI valencianes ronda el 70-80% comptant pacients Covid i no-Covid. Alerta que ja s'estan produint situacions de saturació en alguns hospitals i que la conjunció del Nadal i les baixes temperatures que portarà l'hivern no convida a l'optimisme: “Estem preocupats pel que puga passar”, ha advertit.

Des de la Generalitat miren amb preocupació l'evolució dels indicadors de la pandèmia i eviten parlar encara d'estrés en el sistema sanitari. El president, Ximo Puig, ha reconegut que en el cap de setmana hi ha hagut un “cert repunt” de les hospitalitzacions, però insisteix que la tendència dibuixada les últimes setmanes és de “clara estabilització”. Els indicadors de pressió assistencial, en tot cas, estan encara allunyats dels màxims registrats en els pitjors moments de la pandèmia, durant la primera onada. Els hospitals valencians arribaren a albergar 2.189 pacients Covid, mentre que el pic en crítics va ser de 386.

Creix la incidència després del pont

Encara cal esperar a final de setmana per a veure de manera clara com ha afectat el pont de la Puríssima a la situació epidemiològica per la pandèmia, però les xifres dels últims dies comencen a dibuixar un canvi de tendència que preocupa les autoritats i el personal sanitari. El descens iniciat a mitjan de novembre per a aplanar la corba de contagis, tan lent que quasi ha paregut una meseta, ara s'ha capgirat. Entre el 7 i el 12 de desembre Sanitat Universal ha diagnosticat 6.802 nous positius, quasi 200 més que la setmana anterior.

En els últims set dies, la Comunitat Valenciana és la comunitat amb més taxa de positivitat de tot Espanya, un 14,70%, i duplica la mitjana estatal. La xifra, que proporciona el Ministeri de Sanitat, arreplega el percentatge de positius amb test d'antigens o PCR. El que crida l'atenció de l'elevat percentatge és que el territori valencià està entre els que menys proves diagnòstiques ha fet en eixe període, 1.163,64 per cada 100.000 habitants (la mitjana espanyola és de 1.558,16).

Especialistes en Salut Pública alerten del perill d'estancar-se en una meseta a pesar de les mesures que s'han adoptat i, amb l'amenaça que suposen les reunions que tindran lloc en el període festiu, reclamen un enduriment de les restriccions. “Per al Nadal no obriria la mà, les mesures haurien de ser més restrictives”, ha assenyalat Ignacio Domingo Triado, portaveu del Fòrum de Metges de l'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana. També ha assegurat que la tercera onada “és inevitable”, queda per saber només quan començarà.

La pressió sobre l'atenció primària, de fet, tampoc minva, tot i que no s'estan registrant a penes casos de grip. El col·lectiu tem que la pressió assistencial augmente per Nadal, just quan les plantilles es redueixen per les lliurances. Ja exhaustos per la càrrega laboral dels últims mesos, els preocupa quedar-se sense poder tindre ni un dia de descans durant les festes si, com apunten algunes veus expertes, la tercera onada de la pandèmia comença en ple Nadal.

El Consell aposta per la prudència i es manté a l'espera per a veure com evoluciona la corba epidemiològica abans de prendre cap nova mesura. Dimecres està previst el Consell Interterritorial de Salut, en el qual participen les comunitats autònomes i el govern espanyol, i dijous es reunirà el govern valencià. El president Puig ja va dir dilluns que si la situació empitjora en els propers dies es prendran decisions.

També et pot interessar

stats