• VÍDEO | El retaule gòtic del 'Centenar de la ploma' torna a València tres segles després

  Notícies Cultura | 11/12/2018 10:00
  À Punt NTC
  Cristina Lavara / Xavier Melero

  Detall del retaule, que exposa el Victoria and Albert Museum de Londres

  La Generalitat ha signat un conveni amb el Victoria and Albert Museum de Londres (V&A) per a restaurar a València la predel·la del retaule gòtic del 'Centenar de la ploma', una obra fonamental del gòtic valencià que data del segle XV.

  La peça serà traslladada a l'Institut Valencià de Conservació al llarg de 2019, en la primera restauració a l'estranger que autoritza el museu britànic.

  La rehabilitació permetrà els tècnics valencians aprofundir en el coneixement d'una obra que conjuga un alt valor artístic i històric. Una de les seues escenes documenta la batalla del Puig, que va permetre la conquesta de València el 1238 i fou el germen del futur Regne. 

  Després de signar el conveni amb el museu, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va informar que l'objectiu final és aconseguir el préstec de l'obra per a “una magna exposició sobre una peça que forma part de la nostra identitat”. “Volem que tots els valencians puguen contemplar un legat històric d'allò que va ser el principi del desenvolupament de l'antic Regne de València”, ha explicat Puig.

  El president de la Generalitat ha lamentat que tant el préstec com l'eventual exposició tindrien lloc una vegada expirat el 600 aniversari de la Generalitat, que s'ha celebrat enguany.

  El retaule va ser produït entre el 1400 i el 1405 baix encàrrec del Centenar de la Ploma, l'orde militar que custodiaven la senyera. Els decrets de Nova Planta posaren fi a aquesta agrupació en el segle XVII, quan es perd la pista del retaule. Un segle després va reaparéixer a París, on va comprar-lo l'aleshores South Kensington Museum (hui V&A). El museu de Londres l'exposa en l'actualitat acompanyat d'uns tapissos dissenyats per Rafael per a la capella Sixtina durant el papat de Lleó X.