L'empresariat de l'oci i la restauració anuncia mobilitzacions contra les restriccions de Sanitat
Fotur augura que dos de cada tres locals d'oci nocturn tancarà al setembre si no hi ha pla de xoc que rescate el sector.
L'oci nocturn s'ha vist obligat aquest dimarts a suspendre l'activitat amb l'entrada en vigor del decret de les noves mesures restrictives que ha publicat la Generalitat per a frenar la propagació de la Covid-19. Aquesta prohibició d'obrir durant els pròxims 21 dies suposa un “daltabaix total” per al sector, que esperava poder cobrir alguna despesa a l'agost i enganxar amb el setembre. “No és que ens quedem en coma, és que ja ens quedem per a l'enterrament”, lamenta el secretari general de la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (Fotur), Juanjo Carbonell.
L'empresariat de l'oci i la restauració ja ha anunciat accions reivindicatives contra les restriccions, principalment en dos fronts: mobilitzacions, com la convocada a Benidorm diumenge que ve, i activar el front judicial. Les 50 organitzacions territorials que formen Hoteleria d'Espanya han acordat aquest dimarts crear una comissió jurídica interterritorial que estudie accions legals davant l'entrada en vigor de les noves mesures sanitàries. L'entitat ha avançat que interposarà recursos per la via contenciosa administrativa en les pròximes 48 hores en cada comunitat autònoma. Demanen la suspensió cautelar de les restriccions i mesures compensatòries per a pal·liar les pèrdues econòmiques que suposa la paralització decretada a causa de la pandèmia.
Així, el sector reclama a la Generalitat que impulse un pla de xoc que d'alguna manera els rescate. Si no es porta a terme, “dues de cada tres empreses hauran de tancar al setembre” encara que s'alce la prohibició d'obrir, ha advertit Carbonell. Segons explica el representant de Fotur, tot i el tancament, les empreses d'oci han de continuar assumint despeses, com ara el pagament del lloguer dels locals, préstecs, impostos i altres despeses fixes. Augura que, sense pla de rescat, al setembre molts negocis no podran alçar la persiana, hi haurà acomiadaments i hauran d'anar a concurs de creditors voluntari.
Després d'acordar amb el Ministeri de Sanitat un conjunt d'actuacions mínimes per a frenar el creixement exponencial dels contagis de Covid-19, la Conselleria de Sanitat Universal ha ordenat la suspensió total de l'activitat de l'oci nocturn en un decret que s'ha publicat aquest dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). El tancament inclou les discoteques, les sales de ball, els karaokes i els bars de copes amb actuacions en directe o sense. Les restriccions afecten també els establiments d'hoteleria i restauració, que hauran de tancar a la una de la matinada a tot tardar. L'efecte immediat que ha provocat aquest toc de queda és la cancel·lació d'esdeveniments i banquets de noces previstos per al divendres o dissabte a la nit.
Mesures que "criminalitzen" el sector
Des de Fotur lamenten que s'haja “estigmatitzat” un sector que, segons asseguren, ha sigut “exemplar” en la reobertura, complint amb el terç de l'aforament establit per les autoritats sanitàries. Creuen que “no té raó de ser” que se'ls atribuïsca la pujada de contagis quan hi ha altres comunitats com Catalunya o països com el Regne Unit en què aquests tipus de locals han estat tancats en la nova normalitat i la pandèmia ha anat igualment en augment.
En la mateixa línia, la Confederació Empresarial d'Hoteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur) ha criticat la “criminalització” que s'ha fet del sector hoteler des de l'inici de la desescalada i ha qualificat d'“improvisades” les noves restriccions davant els brots de coronavirus. Els hotelers destaquen que l'origen dels rebrots no és l'oci nocturn ni l'hoteleria, sinó majoritàriament l'àmbit familiar, i creuen que el tancament de l'oci comportarà que l'activitat es trasllade “al pla il·legal”, el que originarà una “multiplicació de botellots i festes privades que posaran en perill la salut pública” i que seran molt difícils de regular.
Protesta a Benidorm
A Benidorm (Marina Baixa), els sectors de l'hoteleria, el comerç i l'oci han exigit a l'executiu espanyol una rectificació de les mesures restrictives, que també contemplen la prohibició de fumar al carrer, en platges i en terrasses si no es compleix una distància mínima interpersonal de dos metres. Demanen que no es “castigue” les destinacions que “han fet els deures mentre ells estaven de vacances” i que se suprimisquen unes mesures que consideren “de destrucció d'empreses i ocupació”.
Aquests sectors han convocat una manifestació aquest diumenge a la capital del turisme valencià en contra de les restriccions. El president dels comerciants de Benidorm, Raúl Parra, ha explicat que la protesta és fruit dels “despropòsits” de l'executiu i de la “falta d'organització” davant la crisi sanitària.