El Suprem recula i obliga el client a pagar l'impost de les hipoteques
El tribunal fa marxa arrere i elimina la seua última doctrina en una votació que ha tirat avant per 15 vots contra 13.
La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha acordat que siguen els clients els qui assumisquen finalment el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats vinculat a la signatura d'una hipoteca. Per tant, fa marxa arrere en la seua última doctrina, dictada el passat 18 d'octubre, que imposava a la banca el pagament d'aquest gravamen.
Després de dues jornades de deliberacions, la resolució ha tirat avant per 15 vots contra 13. D'aquesta manera, ha quedat demostrada la fractura que hi ha en la sala, que formen un total de 28 magistrats.
Així, s'han desestimat els tres recursos presentats per l'Empresa Municipal de l'Habitatge de Rivas-Vaciamadrid contra les resolucions anteriors del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que van fallar a favor de les entitats bancàries.
En tres sentències divulgades el 18 d'octubre, el Tribunal Suprem es va desdir de la seua doctrina anterior i va resoldre que eren les entitats financeres les que s’havien de fer càrrec de l'impost, en considerar que el subjecte passiu era el prestador, i no el prestatari.
La resolució va suposar per als bancs una pèrdua de 5.000 milions d'euros de cotització borsària en un sol dia. Aquest fet va obligar el president de la sala, Luis María Díez-Picazo, a convocar un ple que va començar aquest dilluns i que s'ha perllongat durant prop de 16 hores.
Reaccions a la decisió
Les associacions de consumidors s'han afanyat a criticar la resolució i FACUA ha acusat el sector financer de difondre missatges "enganyosos i alarmistes" per a no haver d'assumir l'impost. L’entitat ha mostrat confiança en el fet que, de la mateixa manera que va ocórrer amb les clàusules sòl, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) farà justícia.
Quant a les entitats financeres, a part d'insistir en la seua voluntat d'acatar les decisions judicials i de demanar seguretat jurídica, encara no s'han pronunciat de manera explícita sobre la decisió.
L'OCU demana la dimissió de Díez-Picazo
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat la dimissió immediata del president de la sala tercera del Tribunal Suprem, Luis Díez-Picazo. L’organització considera que ha fet una "gestió pèssima" de l’assumpte, que ha conclòs amb una sentència favorable als bancs, que qualifica de "vergonyosa".