Els agricultors valencians demanen mesures que compensen l'"abús" de Trump per prorrogar aranzels del 25%

La Generalitat pressiona perquè la diplomàcia espanyola i la UE continuen negociant i facen que els Estats Units “repensen” la seua postura.

Carreguen cítrics en un vaixell
Carreguen cítrics en un vaixell / À Punt NTC

Les organitzacions agràries reclamen al govern espanyol i a la Unió Europea (UE) que busquen una solució diplomàtica "de manera urgent" per a posar fi a l'"abús" de l'administració Trump després de saber-se aquesta matinada que l'Oficina del Representant Comercial dels Estats Units ha decidit prorrogar els aranzels del 25% a productes agroalimentaris valencians com ara els cítrics, els vins, els olis i els formatges.

Tant AVA-Asaja com la Unió de Llauradors i Ramaders donen per perduda la campanya i els anys vinents. Per això proposen adoptar altres mesures que compensen els elevats gravàmens nord-americans. Segons adverteix AVA, aquesta barrera comercial ha suposat la "punta" per als enviaments de cítrics espanyols als EUA i ha reduït a zero les exportacions de mandarines i taronges durant la passada campanya 2019-2020, mentre que les exportacions de llimes a penes van arribar a les 922 tones. Des de l'entrada en vigor dels aranzels, a l'octubre de 2019, els preus en origen del raïm per a vi, de l'oliva o del formatge han descendit a "nivells ruïnosos", ha lamentat l'organització agrària.

El president d'AVA, Cristóbal Aguado, ha instat la UE que negocie amb l'administració Trump perquè lleve els aranzels. "Si és incapaç, el menys que pot fer és compensar els llauradors per eixes imposicions", ha dit. Des de la Unió, el secretari general, Carles Peris, ha reclamat Europa que siga "valenta" i impose també gravàmens a productes procedents dels Estats Units, com ara els fruits secs.

La Generalitat, per la seua banda, manté la pressió perquè la diplomàcia espanyola i la Unió Europea continuen forçant la negociació. La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha instat les institucions europees que seguisquen les converses amb els Estats Units perquè “repense” la seua postura. “Utilitzar l’agricultura i l’alimentació com a monedes de canvi és una mala manera de gestionar”, ha assegurat. Al mateix temps, ha reconegut els danys que la mesura impulsada per la Casa Blanca està provocant sobre el sector cítric. Tot i que el volum més gran s'exporta en àmbits europeus, sí que hi ha un percentatge que va als Estats Units i que "lògicament es va veure devastat" pels gravàmens.

L'executiu espanyol, per la seua banda, ha rebutjat també la decisió dels Estats Units i s'ha mostrat confiat a aconseguir un acord que "revertisca l'actual dinàmica" en les relacions comercials entre tots dos països.

L'origen del problema és la guerra entre la nord-americana Boing i l'europea Airbus pel control de la indústria aeronàutica mundial. L'administració Trump, provocant una nova escalada de tensió, va augmentar a l'octubre un 25% els aranzels als productes agrícoles europeus.

També et pot interessar

stats