• Els rebrots marquen la jornada de reflexió al País Basc i Galícia

  Últimes notícies | 11/07/2020 12:24
  À Punt NTC
  El lehendakari, Íñigo Urkullu, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo

  El lehendakari, Íñigo Urkullu, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo / Efe

  La fi de la campanya electoral de les eleccions al País Basc i Galícia ha donat pas aquest dissabte a la jornada de reflexió en els primers comicis a Espanya després de la pandèmia del coronavirus. La jornada està marcada per la decisió dels dos governs autonòmics de prohibir votar les persones contagiades i amb infecció activa ara mateix, fet que afecta unes 500 persones entre els dos territoris.

  De fet, algunes formacions com ara Bildu o Elkarrekin Podem-IU, han recorregut l'acord de la Junta Electoral d'Euskadi que impedeix anar a votar aquestes persones i han demanat que s'habiliten “les mesures necessàries” perquè tots puguen votar “en condicions de seguretat sanitària”. Així, Elkarrekin Podem-IU considera que una mera directriu administrativa del departament de Sanitat “no pot ser element suficient per a desmuntar l'arquitectura essencial dels drets fonamentals de la ciutadania”.

  En cas que el govern basc “no poguera proveir aquestes mesures i en la forma que legalment s'estime convenient”, la formació creu “necessari suspendre o ajornar les eleccions en les meses electorals del municipi d'Ordizia i de la resta de municipis amb ciutadans en aïllament als quals no se'ls garantisca l'exercici del dret al vot”.

  No obstant això, la Junta Electoral del País Basc ha tornat a resoldre que les mesures adoptades per l'administració garanteixen les condicions adequades per a votar “amb l'excepció de segments reduïts de població per motius sanitaris prou justificats”.

  A més, la consellera de Seguretat del govern basc, Estefanía Beltrán de Heredia, ha advertit que les persones contagiades que vagen a votar aquest diumenge cometran un delicte contra la salut pública i s'actuarà en conseqüència.

  A Galícia, el Tribunal Suprem ha avalat la celebració dels comicis en A Mariña (Lugo) després de desestimar el recurs presentat per Galícia en Comú contra la resolució de la Junta Electoral Central de permetre el vot a la comarca d'A Mariña, confinada per un rebrot.

  A més, la Xunta suspén aquest dissabte el confinament de 7 poblacions de la comarca d’A Mariña, el segon brot més greu d'Espanya, de manera que 700 veïns en quarantena preventiva podran trencar l'aïllament per a anar a votar.

  La gran incògnita d'aquests comicis és la participació. De fet, tots els partits han mostrat preocupació per un possible increment de l’abstenció com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Això també ha provocat un notable augment del vot per correu: un 130% al País Basc i un 80% a Galícia.