El taxi, en vaga indefinida

Els conductors de la Comunitat Valenciana s'han afegit a la parada convocada des de Barcelona i Madrid contra les llicències VTC d'Uber i Cabify.

Taxistes a la ciutat de València | Europa Press
Taxistes a la ciutat de València | Europa Press

Les organitzacions de taxistes que operen a les ciutats i les àrees metropolitanes de València, Alacant i Castelló estan en vaga indefinida. Protesten per la concessió de llicències de vehicles de transport amb conductor, o VTC, amb les quals operen els serveis d’empreses com Uber i Cabify, i que consideren una competència deslleial per les menors exigències econòmiques i fiscals.

 

Els taxistes de València i Castelló començaren a la mitjanit (de dissabte a diumenge), mentre que els d’Alacant activaren les protestes ja la vesprada de dissabte, cosa que va agafar per sorpresa els usuaris en una jornada de màxima activitat turística. Les parades es van escampar per Sant Vicent del Raspeig, Sant Joan, el Campello, Mutxamel i, a la mitjanit, a Elx, inclòs l'aeroport de l'Altet.

Vora 2.800 taxistes de València, 700 d'Alacant i 200 més a Castelló estan convocats a la vaga, que han secundat el cent per cent dels vehicles, segons han informat les organitzacions convocants. Durant la parada s'han oferit serveis mínims gratuïts a les persones amb mobilitat reduïda, les hospitalitzacions domiciliades i les urgències mèdiques.

 

L’anunci d’una vaga indefinida ahir per part dels taxistes de Barcelona i Madrid van precipitar les protestes a la Comunitat Valenciana, on els taxistes tenien previst començar la parada inicialment a les 6:00 hores de dilluns.

Accions de pressió en punts secrets

Els convocants també han anunciat concentracions de vehicles en zones de gran demanda de taxi, com els aeroports o les estacions de ferrocarril, i marxes lentes de vehicles al centre de les ciutats. Les acions de protesta s'han definit en diverses assemblees al llarg de la vesprada de diumenge, com la que han celebrat els taxistes de València. Els conductors han acordat efectuar exercicis de pressió en punts estratègics de la ciutat que mantenen en secret. En la reunió s'han sentit crits com "som taxistes, no terroristes" i s'ha defés la continuïtat de la vaga de manera indefinida fins que el govern no accepte les seues reivindicacions, perquè de persistir la situació actual consideren que el sector està condemnat a una mort segura. En aquestes reunions també s'han definit les posicions que es traslladaran dilluns en la reunió prevista a Madrid amb representants del Ministeri de Foment. 

Barcelona, origen de les protestes

Els taxistes denuncien que les menors exigències econòmiques i fiscals de les llicències VTC (lloguer de vehicles amb conductor), amb les quals operen serveis com Uber i Cabify, suposen una competència deslleial. Una llicència de taxi està per damunt dels cent mil euros, mentre que les VTC costen vora la meitat. 

Les protestes del sector del taxi van arrancar dimecres a Barcelona quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre cautelarment el reglament de l'Àrea Metropolitana que limitava l'actuació de companyies com Uber i Cabify a la ciutat. La regulació, que assegurava una proporció de 30 llicències de taxi per cada una de VTC, va ser tombada pel TSJC amb l'argument que el consistori no tenia potestat reguladora en aquest àmbit.

Com a reacció, els taxistes van convocar una parada immediata i dissabte següent, la vaga indefinida. En tot aquest temps han fet talls de trànsit al centre i als accessos cap a l'aeroport. Des de Barcelona es va fer una crida als taxistes de tot Espanya per a afegir-se a les mobilitzacions, a les quals finalment s'han afegit els conductors de Madrid, La Rioja o Màlaga-Costa del Sol, a més dels de la Comunitat Valenciana.  Els conductors de Saragossa aniran a la vaga la mitjanit de dilluns, moment en què ho faran també els del País Basc. Els taxistes de Navarra cessaran l'activitat entre les 6 i les 13 hores, mentre dimarts s'afegiran amb una altra parada temporal els de les Illes Balears  

El Ministeri de Foment ha convocat les parts dilluns (taxistes) i dimarts (empreses amb llicències VTC) per a abordar l'assumpte i buscar solucions a unes protestes durant les quals els representants d'Uber i Cabify han denunciat agressions a Madrid i Barcelona, on fins i tot van haver d'interrompre el servei. 

El ministeri de José Luis Ábalos ha fet una crida a la calma i ha sol·licitat a les associacions mobilitzades que tornen a la normalitat com a pas previ per a avançar cap a una solució conjunta que facilite una convivència equilibrada. 

Imatges facilitades per la patronal Unauto que denucien les últimes agressions a vehicles amb llicència VTC a Madrid i Barcelona / Unauto

També et pot interessar

stats