Espanya baixa dels 300 morts per coronavirus per primera vegada des del 20 de març
Les noves altes, 3.024, quasi dupliquen els nous positius, 1.729.
Segons l’últim balanç del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en les últimes 24 hores s’han registrat 1.729 contagis confirmats per test d’anticossos i el total ascendeix a 207.634.
Amb 3.024 altes registrades des de dissabte, 339 menys que ahir, el nombre de curacions a Espanya supera, per tercer dia consecutiu, la xifra de nous positius per Covid-19. En total, són ja 98.732 les persones que han superat la malaltia.
La xifra de morts diaris amb coronavirus a Espanya continua baixant. Des de l’últim recompte oficial, la Covid-19 s’ha cobrat 288 noves víctimes mortals, 90 menys que ahir. Ja són 23.190 les defuncions des de l’inici de la crisi sanitària.
Pel que fa a la Comunitat Valenciana, en les últimes 24 hores s'han registrat 94 nous casos positius, 14 morts i 210 altes.
Xifres no vistes en setmanes
“Es tracta d’unes xifres que no veiem en setmanes”, ha dit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. L’increment diari de casos ha baixat per primera vegada de l’1% i aquest diumenge s’ha situat en el 0,8%.
A més, per primera vegada des del 20 de març, la xifra de víctimes mortals se situa per sota dels 300 i per tercer dia consecutiu es manté per sota dels 400.
Simón ha indicat també, que després de la represa de l’activitat laboral no essencial “no s’està observant cap efecte negatiu en les tendències que hem valorat”.
Recomanacions per a l’estratègia de transició
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han entregat hui al president del govern l’informe "Recomanacions sanitàries per a l’estratègia de transició" que inclou una bateria de propostes i mesures per a avançar cap a la desescalada.
El text es basa en quatre grans recomanacions de l'OMS: reforçar el sistema de salut, especialment l'atenció primària, estar preparats per a monitorar els casos de contagis i aïllar-los, ser capaços de diagnosticar la malaltia precoçment i des de tots els nivells del sistema sanitari, i mantindre les mesures higièniques i de distanciament social.
Segons ha explicat Simón, en la mesura que es complisquen aquestes condicions i l’evolució de la pandèmia mantinga l’actual tendència favorable s’aniran alçant les restriccions a la mobilitat i al confinament.
Implicació de les comunitats autònomes
Caldrà, en aquest sentit, definir les zones geogràfiques que compleixen els criteris de capacitats i situació epidemiològica i identificar-les en cada territori per a poder aplicar-hi mesures específiques.
A les comunitats se'ls demana també que estiguen preparades per a respondre si hi ha un nou brot epidèmic, el que significa que hauran de tindre capacitat per doblar els llits d'UCI si calguera. Els experts en Salut Pública també recomanen mantindre un doble circuit d'entrada en els centres sanitaris per evitar la transmissió del virus.
“Els presidents de les comunitats autònomes han d’estar molt implicats en tot el procés de transició”, ha dit Federico Simón. “Les mesures afectaran molt el nostre sistema sanitari. Es requereixen inversions, reorganització de recursos i caldrà prendre decisions polítiques”. A més, Simón s’ha mostrat convençut que “quan passe l’epidèmia, caldrà replantejar-se aspectes importants del nostre sistema sanitari”.