Experts de l'OMS visitaran ara la Xina per a buscar l'origen del coronavirus

L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà.

Exposició sobre la lluita contra el coronavirus al Centre de Convencions de Wuhan, la Xina, que va servir com a hospital de campanya
Exposició sobre la lluita contra el coronavirus al Centre de Convencions de Wuhan, la Xina, que va servir com a hospital de campanya / Tingshu Wang (Reuters)

Un equip d'experts internacionals de l'OMS visitarà la Xina aquest dijous per a dur a terme una investigació sobre els orígens del coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de la Covid-19, segons ha confirmat la Comissió Nacional de Sanitat xinesa. El primer brot a escala mundial de la Covid-19 va eixir a la ciutat centre-oriental de Wuhan durant les últimes jornades de desembre de 2019.

Aquesta missió, "prioritària" per a l'OMS, estaria formada per científics de diverses organitzacions internacionals provinents dels EUA, el Japó, Rússia, el Regne Unit, els Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam, Alemanya i Qatar.

L'objectiu és trobar el possible origen animal del SARS-CoV-2 i els seus canals de transmissió a l'ésser humà. Malgrat que la teoria inicial és que es va propagar a través d'un mercat de productes frescos i animals en Wuhan, la premsa oficial xinesa ha impulsat en els últims mesos una narrativa alternativa que assegura que el brot es podria deure a aliments congelats procedents d'altres països.

Encara que experts de l'OMS ja van visitar la Xina amb aquest propòsit al febrer i juliol de l'any passat -sense que transcendiren massa detalls-, l'organització d'aquesta missió s'ha demorat durant mesos i ha estat envoltada de secretisme, tant per part de l'organisme com de les autoritats xineses.

Diversos integrants de l'equip havien començat els seus viatges a la Xina en els primers dies de l'any, però el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va lamentar que Pequín no havia "finalitzat els permisos necessaris" i els científics no van poder accedir a la Xina. En resposta, una portaveu de la cancelleria xinesa va qualificar la situació de "malentés" en assegurar la setmana passada que "mai hi ha hagut cap problema en la cooperació" amb l'OMS.

També et pot interessar

stats