Felip VI remarca que els principis morals i ètics estan per damunt de consideracions “personals o familiars”

El rei s’ha pronunciat d’aquesta manera durant un missatge de Nadal centrat de manera quasi íntegra en la pandèmia.

El rei Felip VI durant el seu discurs de Nadal

El rei Felip VI ha remarcat aquest dijous que els principis morals i ètics que els ciutadans reclamen “ens obliguen a tots sense excepcions” i que estan “per damunt de qualsevol consideració, de la naturalesa que siga, fins i tot de les personals o familiars”.

El monarca s’ha pronunciat d’aquesta manera durant un missatge de Nadal centrat de manera quasi íntegra en la pandèmia. Durant la part final del discurs ha fet aquesta al·lusió, que es podria entendre com una referència velada a la situació de Joan Carles I i a les investigacions obertes per la Fiscalia del Tribunal Suprem pels presumptes diners ocults a l'estranger.

El monarca ha manifestat que durant l’any 2014, quan va ser proclamat per les Corts Generals, es va referir als principis morals i ètics i que aquesta és una obligació que ha entés sempre “en coherència amb les meues conviccions, amb la forma d’entendre les meues responsabilitats com a cap d’Estat i amb l’esperit renovador que inspira el meu regnat des del primer dia”.

Moments abans, Felip VI ha dit que cal preservar els principis democràtics, el compliment de les lleis i els valors ètics que estan en les arrels de la societat.

“Els avanços i progressos aconseguits en democràcia són el resultat del retrobament i el pacte entre els espanyols”

En un discurs en què també ha fet referència a la importància de la Unió Europea i al seu compromís amb la recuperació econòmica, Felip VI ha al·ludit al “sistema de convivència democràtica” i a la Constitució per a afrontar la incertesa que provoca la pandèmia i les conseqüències econòmiques i socials.

“No oblidem que els avanços i progressos aconseguits en democràcia són resultat del retrobament i pacte entre els espanyols després d’un llarg període d’enfrontaments i divisions”, ha dit, remarcant que “són el resultat de voler mirar junts cap al futur” i aquests principis “no perden mai vigència amb el pas dels anys”.

“La resposta a la crisi no pot vindre del desànim”

En l’inici del discurs, Felip VI ha fet referència a les circumstàncies “excepcionals” de la pandèmia i al fet que moltes famílies no s’hagen pogut reunir aquesta nit tal com tenien previst a causa de les mesures sanitàries. Així mateix ha indicat que “en milers de llars hi ha un buit impossible d’omplir per la mort dels vostres éssers estimats” i ha enviat “ànims i afecte” a tots els ciutadans que lluiten contra la malaltia en cases, hospitals i residències.

El rei ha dit, però, que la resposta a aquesta crisi no pot vindre del desànim i que cal afrontar el futur amb determinació i seguretat en nosaltres mateixos, “del que som capaços de fer units, amb ànim i esperança, amb confiança en el nostre país i el nostre model de convivència democràtica”. En aquest punt ha remarcat que la superació de la malaltia “arribarà gràcies a la ciència i a la investigació” i ha posat èmfasi en “la gran esperança” que suposen els nous tractaments contra el virus i el desenvolupament de les noves vacunes.

“La responsabilitat individual continua sent imprescindible”

“La responsabilitat individual continua sent imprescindible i és un instrument efectiu en la lluita contra el virus. Per això és tan important mantenir-nos previnguts i no abaixar la guàrdia”, ha manifestat Felip VI. En aquesta part del missatge ha agraït l’esforç, la professionalitat i la humanitat dels sanitaris i els ha demanat que mantinguen “tot l’ànim i la fortalesa”.

La crisi econòmica derivada del coronavirus ha sigut l’altre gran eix del discurs del rei. Felip VI ha assenyalat que cal que aquesta crisi no derive en una crisi social i ha afegit que protegir els més vulnerables i lluitar contra les desigualtats és “una qüestió de dignitat” però que també “serà fonamental per a recuperar la nostra economia”.

En aquest sentit, ha incidit que cal enfortir el teixit empresarial i productiu, industrial i de serveis i “donar suport a les empreses, protegir els autònoms i comerciants, colpejats durant mesos”. Sobre aquest punt, ha indicat que serà “imprescindible” per a crear ocupació.

Felip VI ha demanat unitat per a superar els reptes sanitaris, econòmics i socials. En la part final del discurs ha apel·lat a “l’esforç, la unió i la solidaritat” per a eixir de la situació actual i s’ha mostrat convençut que durant 2021 es recuperarà la normalitat “en la vida quotidiana que dona forma al caràcter d’una societat com la nostra”.

També et pot interessar

stats