Flexibilitat horària per als municipis amb menys de 10.000 habitants i 100 hab/km2

La mesura, que elimina les restriccions per als menors de 14 anys i per a la pràctica d’activitat física, entra en vigor aquest divendres.

VÍDEO | Flexibilitat horària per als municipis amb menys de 10.000 habitants i 100 hab

Des d’aquest divendres els municipis de menys de 10.000 habitants i amb una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat que encara es troben en la fase 0 i la fase 1 del pla de desescalada tenen flexibilitat horària. El Ministeri de Sanitat ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’orde segons la qual s’eliminen les restriccions tant per als menors de 14 anys com per a la pràctica a l’aire lliure d’activitat física no professional.

Per tant, municipis com Sogorb, a l’Alt Palància (8.978 habitants i 84,63 hab/km²); Bunyol, a la Foia de Bunyol (9.408 habitants i 83,70 hab/km²); i el Pinós, al Vinalopó Mitjà (7.966 habitants i 62,98 hab/km²), es poden acollir a aquesta nova normativa. En canvi, poblacions com Orpesa, a la Plana Alta, (9.076 habitants i 343,53 hab/km²); Massanassa, a l’Horta Sud (9.667 habitants i 1.729,34 i hab/km²); i Catral, al Baix Segura (8.639 habitants i 431,73 hab/km²), no ho poden fer.

Aquestes són les principals novetats:

  • En els desplaçaments dels menors de 14 anys no s’aplicaran les limitacions d’un adult responsable i l’eixida de tres xiquets a la vegada com a màxim. Per tant, podran eixir junts tots els qui convisquen en el mateix domicili.
  • Les activitats esportives han de practicar-se a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis adjacents, sempre que es troben dins de l’àmbit d’aplicació d’aquesta orde i pertanguen a la mateixa unitat territorial.
  • Els ajuntaments podran permetre els mercats ambulants a l’aire lliure. Ara bé, hauran de determinar els requisits de distanciament entre parades i les condicions de delimitació del mercat per a garantir la seguretat i distància entre treballadors, clients i vianants.
  • Podran obrir al públic establiments d’hoteleria i restauració per al consum dins del local, excepte discoteques i bars d’oci nocturn, així com les terrasses a l’aire lliure, amb les mesures de seguretat i prevenció oportunes.
  • Es flexibilitza l’assistència a vetlatoris, soterrars, llocs de culte i biblioteques, i l’obertura d’instal·lacions esportives.

Per a garantir el compliment d’aquestes mesures, així com per a possibilitar l’adaptació a fases posteriors, els ajuntaments hauran d’elaborar i aprovar plans d’adequació dels espais públics.

Per tant, podran ampliar zones per als vianants; recuperar i adaptar zones verdes i altres espais lliures, incloses muntanyes comunals o municipals; delimitar vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars, i per a vianants; regular les àrees de bany públic en platges, rius o llacs quan estiga permés, o emprar mobiliari semipermanent que permeta una distribució horària de l’espai públic. Igualment, podran adoptar mesures restrictives en l’accés als espais naturals de competència municipal quan consideren que hi ha risc d’aglomeracions.

També et pot interessar

stats