Hisenda estudia injectar fons addicionals a les autonomies per decret

Montero afirma que el govern espanyol no aprovarà la reforma de les pensions abans del 28A

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el ple del Congrés, en una imatge d'arxiu

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, estudia injectar fons addicionals a les comunitats autònomes via decret llei i promet uns pròxims consells de ministres "molt carregats". A més, confia a tirar avant els seus pressupostos de 2019 després de les eleccions generals.

Entre les iniciatives més imminents, ha anunciat que estudia actualitzar, via decret llei, els lliuraments a compte a les comunitats autònomes per a injectar-los fons addicionals. Sense els pressupostos dissenyats pel govern, Montero ha indicat que la quantia d'aquests lliuraments haurà d'ajustar-se "a la recuperació del cicle econòmic", ja que el govern no disposarà de nous ingressos fiscals amb els quals inicialment comptava o amb el mes extra d'IVA pendent d'abonar des de 2017.

En qualsevol cas, ha apuntat que ara s'impulsaria una primera actualització, de la qual s'estudia la legalitat, ja que fins ara només s'ha fet una cosa similar (actualitzar sense pressupostos) una vegada, en 1996. Després de les eleccions generals i si el PSOE assumeix el poder, s'aplicaria una segona revisió.

També tractarà d'impulsar per reial decret i amb consens parlamentari mesures de millora de les condicions del mercat laboral i contra la desigualtat de gènere, els costos de les quals s'equilibraran amb la pujada del salari mínim i de les bases de cotització ja aprovades.

La ministra ha animat a "estar molt atents tots els divendres" perquè els consells de ministres estaran "molt carregats de mesures urgents per a la ciutadania", la qual cosa justifica en la seua opinió l'ús de decrets. Entre aquestes mesures ha citat l'extensió del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys, l'ampliació del permís de paternitat, el combat de la bretxa salarial o suavitzar la reforma laboral del PP.

Montero afirma que el govern espanyol no aprovarà la reforma de les pensions abans del 28A

La ministra d'Hisenda ha indicat que el govern central no aprovarà abans de les eleccions generals la reforma de les pensions perquè no hi ha hagut acord en el Pacte de Toledo. Montero ha apuntat que aquesta reforma no podrà aprovar-se per decret llei, ja que considera que serà "difícil" recuperar el consens perquè els partits estan ja en "posicions electoralistes".

Per contra, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat que "no veu raons" perquè el govern central no derogue per decret la reforma de pensions de 2013 i es convertisca en definitiu el que ja s'està fent en la pràctica, ja que "en 2018 i 2019 les pensions van pujar per damunt de l'IPC, i es va ignorar la fórmula contemplada en la reforma".

Álvarez ha afirmat que, una vegada derogada la reforma de 2013, ja hi haurà temps en la pròxima legislatura per a discutir en el Pacte de Toledo i en el diàleg social sobre la viabilitat futura del sistema de pensions.

També et pot interessar

stats