Illa assegura que Espanya ha arribat al pic de la corba i que comença l’“alentiment” de la pandèmia

El ministre de Sanitat avança que dues empreses fabricaran a Espanya 400 respiradors cada dia per a pacients greus.

Illa, durant la compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés
Illa, durant la compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés / À Punt NTC

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut davant la Comissió de Sanitat del Congrés per tal d’actualitzar la informació sobre la crisi del coronavirus, que ja deixa a Espanya més de 10.000 defuncions i 110.000 contagis. En la seua intervenció, el ministre ha assegurat que el país ha assolit “el primer objectiu en la lluita contra el coronavirus”, perquè s'ha arribat “al pic de la corba de contagis”. “Ara ha començat la fase d’alentiment de la pandèmia”, ha afegit.

A més de la davallada en el creixement del nombre de positius, Illa també ha destacat que s’ha reduït l’augment d’ingressos a les unitats de cures intensives (UCI), situat en el 4% aquest dijous, davant el 16% de fa set dies. També ha explicat que la taxa de creixement de morts és ara del 10,5%, mentre que la setmana passada va ser del 19%. Finalment, ha afegit que hi ha un 18% més de persones curades cada dia, xifra que representa un 5% més que fa set dies. Ara l’atenció de les autoritats sanitàries està en la pressió assistencial perquè, segons pronostica Illa, “s’espera que el col·lapse sanitari continue i empitjore els pròxims dies”.

“Els tests ràpids són fiables”

En la seua intervenció, el ministre ha assegurat que el milió de tests ràpids que s’han rebut aquesta setmana “tenen una sensibilitat de fins al 80% i es destinaran a accions de triatge ràpid en hospitals i residències de persones majors”. En aquest sentit, Illa ha explicat que s’han analitzat més de 70 tests ràpids que s’han comercialitzat.

Segons les anàlisis realitzades per l’Institut de Salut Carlos III, els tests adquirits per el govern espanyol tenen una sensibilitat del 80% a partir dels set dies o més d’infecció, i una efectivitat del 64% en pacients que acaben d’iniciar la simptomatologia. Tal com ha afirmat Illa, “els tests ràpids són un complement adient als PCR”, les proves utilitzades per a diagnosticar el coronavirus, “per a fer triatges ràpids”. L'aplicació en hospitals i residències de majors es valorarà de manera conjunta amb les comunitats autònomes.

El responsable de Sanitat ha indicat també que “el test més fiable continua sent la PCR i es requerirà en aquests casos que el test ràpid done negatiu per a descartar falsos negatius”. El ministre ha afirmat que la fabricació a Espanya de PCR “és suficient, encara que el problema per a augmentar el nombre de proves és la necessitat de tindre més kits d’extracció”. Des del mes de gener hi ha quatre empreses homologades per a fer PCR amb què es treballarà per a activar-ne la producció i a més es compta amb tres empreses més per a garantir-ne la disponibilitat.

Fabricació de 400 respiradors al dia

En la compareixença, Salvador Illa ha anunciat que Seat i la companyia Hersill produiran 400 equips de respiració invasiva al dia per a posar-los a disposició de pacients greus de Covid-19. Aquesta producció, segons l’anunci fet pel ministre, començarà divendres “amb un centenar de respiradors diaris fins a les 5.000 unitats previstes en el contracte signat amb el Ministeri de Sanitat, que es fabricaran les pròximes setmanes”.

D’altra banda, Seat fabricarà 300 respiradors cada dia. La companyia automobilística està pendent que les autoritats sanitàries certifiquen els seus equips abans de començar a produir-ne, segons ha explicat Salvador Illa al Congrés.

Respecte als enviaments de material de protecció, el ministre de Sanitat ha explicat que s’han distribuït a les comunitats autònomes un total de 16.554.815 mascaretes, 16.330.000 guants de nitril, 92.624 bates d’un sol ús, 93.938 granotes, 135.191 ulleres de protecció, 142.200 solucions hidroalcohòliques i 480.331 unitats d’altres materials. Illa ha explicat que durant “els propers dies” hi haurà més enviaments.

També et pot interessar

stats