Illa: “Veiem una estabilització en l’evolució de l’epidèmia"

El responsable de Sanitat creu que podem estar prop del cim. Per això aquesta setmana pot ser complicada.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença d'aquest dimarts
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença d'aquest dimarts / À Punt

L’estabilització de la pandèmia de coronavirus va per bon camí. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat aquest dimarts que la pandèmia de la Covid-19 està en una fase d’estabilització, fet que evidencia que "funcionen les mesures implantades".

En la compareixença d’aquest dimarts, el ministre Illa ha explicat que del 15 al 25 de març s’ha generat un increment mitjà diari de casos del 20% i que, des del 25 de març fins dilluns, l'increment mitjà va fregar el 12%. En canvi, les dades d'aquest mateix dimarts mostren un augment del 10%, amb 94.417 casos positius de coronavirus, 9.222 més que fa vint-i-quatre hores i 8.189 morts, 849 més (11,5%).

L’objectiu que es planteja el Ministeri aquesta setmana és consolidar aquesta tendència i avançar cap a la fase següent, la d'alentir l’expansió.

Aquest propòsit el perseguiran sense abandonar el primordial: salvar vides. "És moment de salvar vides, no de confrontar economia i salut", ha apuntat Illa. "Perquè l’economia torne a ser la primera cosa, la primera cosa ha de ser la salut", ha repetit el ministre en dues ocasions.

Respecte a la proximitat al cim de la pandèmia, Salvador Illa ha indicat que "si no estem al cim, devem estar-hi prop". Per aquesta raó ha expressat que aquesta setmana serà complicada.

El segon país amb més proves ràpides

A l'últim, el titular de Sanitat ha recordat que està elaborant-se el protocol per a fer les proves ràpides, de les quals Espanya disposa de 15.000 a 20.000 tests ràpids per a detectar el coronavirus. No obstant això, el ministre ha assegurat que Espanya és, per darrere de Suïssa, el país on més tests diaris s’han fet, fins i tot per davant de Corea, encara que l’objectiu que ara es planteja el Ministeri és que les proves de diagnòstic ràpid puguen arribar a tots els ciutadans i els col·lectius que els necessiten.

Davant de la possibilitat que hi haja desabastiment dels fàrmacs necessaris per a sedar els malalts, el ministre ha transmés un missatge tranquil·litzador i ha negat aquesta possibilitat.

Alternatives espanyoles al dèficit de material

A continuació d'Ill ha intervingut la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme. Reyes Maroto ha insistit en la importància de restringir la mobilitat, que considera l’element clau per a limitar l’expansió dels contagis, i ha demanat un “esforç més” a les empreses no afectades per l'estat d'alarma perquè reduïsquen al mínim indispensable l’activitat no essencial.

Maroto també ha destacat la necessitat d’impulsar en la indústria espanyola la fabricació de material sanitari deficitari i la recerca d’alternatives internes. Aquest material, que s'encarrega a indústries dedicades a la fabricació d'altres elements, és revisat i homologat abans de l'ús pel Ministeri de Sanitat.

Mesures de suport a la indústria

La ministra també ha repassat la bateria de mesures de suport a la indústria del reial decret que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts.

Ha destacat el retorn a les empreses de les quantitats avançades a l’Institut de Crèdit Exterior per a la celebració d’esdeveniments comercials exteriors que finalment s’han suspès. Així mateix, la suspensió durant un any, i sense penalització, dels préstecs amb l’administració compromesos pel teixit empresarial turístic en el marc de diversos programes Emprendetur.

La ministra d’Indústria també ha avançat que s’agilitzarà la gestió d’ajudes dels projectes aprovats d’R+D+I i es donarà flexibilitat en els terminis. A més, permetrà refinançar durant dos anys i mig els préstecs pendents amb la Secretaria d’Indústria, Comerç i Pime.

També et pot interessar

stats