Espanya autoritza el primer assaig clínic en humans d’una vacuna contra la Covid-19 al país

Illa explica que les proves es faran en tres hospitals a Madrid i Santander i hi participaran 190 voluntaris sans.

Salvador Illa, aquest divendres
Salvador Illa, aquest divendres / Mariscal (Efe)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres en roda de premsa que l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat el primer assaig clínic sobre humans d’una vacuna anti-Covid al país. La desenvolupa l’empresa belga Janssen, del grup Johnson & Johnson, i s'anomena Ad26.COV2-S.

Els assajos en fase 1 s'han fet als Estats Units i a Bèlgica amb resultats “satisfactoris”, segons Illa. L’assaig es farà en fase dos (en humans) a Espanya, amb 190 persones voluntàries sanes, i a Alemanya i a Bèlgica, amb 590 persones en total. Al nostre país es farà en tres hospitals: a La Paz i a l’hospital Princesa de Madrid i al Marqués de Valcedilla de Santander. “Els centres hospitalaris proposats per la promotora tenen experiència en investigació”, ha apuntat el ministre.

L'assaig de la vacuna contra el coronavirus a Espanya es farà en persones sanes d'entre 19 i 55 anys, i també en majors de 75 anys. “El reclutament començarà de manera immediata, hui mateix o la setmana que ve”, ha avançat Illa. El titular de Sanitat ha explicat que l'assaig per a la vacuna contra el coronavirus durarà uns mesos i anirà seguit d'una fase 3.

Els resultats s'esperen en els pròxims mesos. “Anirem veient en els pròxims mesos com evoluciona, no puc aventurar res, això té el seu temps. Cal fer-ho com més de pressa millor però amb seguretat. Estem parlant d'alguns mesos”, ha afegit.

Per al ministre, es tracta d'“una fita més en el treball immens” que s'està fent per a aconseguir una vacuna contra el coronavirus. En aquest sentit, el ministre ha destacat el treball que s'està fent des d'Espanya en la recerca de vacunes contra el coronavirus, i diu que s'esperen les primeres dosis de la vacuna per la qual ha apostat Espanya per al mes de desembre.

Carrera per trobar una vacuna

La carrera per trobar una vacuna contra la Covid-19 és un dels aspectes que més interés desperta en la comunitat internacional, conjuntament amb les teràpies per a tractar els infectats pel virus. Almenys són ja sis les vacunes que estan en fase experimental avançada i diversos països els que han anunciat ja l'obtenció d'una vacuna. Espanya té 12 projectes de vacuna finançats per fons públics.

Els països estan preparant-se per a distribuir-la entre la població. La Comissió Europea, per exemple, va anunciar durant el mes d'agost que comprarà almenys 80 milions de dosis de la futura vacuna contra la Covid-19 en què treballa la farmacèutica estatunidenca Moderna una vegada se n’haja demostrat l’efectivitat. Segons fonts comunitàries, l’acord de compra està molt avançat i també preveu que es puguen comprar 80 milions de dosis addicionals d’aquesta vacuna.

Defensa entrega a les comunitats la guia per a acollir-se als rastrejos

En la compareixença, la titular de Defensa també ha exposat la situació relacionada amb els rastrejadors militars posats a la disposició de les comunitats autònomes pel seu departament. Margarita Robles, ha informat que el Govern d'Espanya ha entregat aquest divendres a les comunitats autònomes la guia per a acollir-se als rastrejos de coronavirus, i destaca que es pot arribar "immediatament" a totes les que ho requerisquen, amb els 2.000 militars disponibles. En aquests moments ja han demanat efectius la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Múrcia, Cantàbria i Melilla, i hi ha dues comunitats més que han mostrat la seua intenció de sol·licitar-ne, Galícia i Madrid.

Robles ha explicat que els rastrejadors tenen la formació adequada, ja que ser rastrejador “no és fàcil”, segons la ministra, perquè implica tindre coneixements molt variats. “Les persones que realitzen el rastreig es mouen en els marges de respecte de la privacitat i amb empatia”, ha puntualitzat. A més, ha ressaltat la importància que la ciutadania entenga la necessitat del rastreig del coronavirus, i ha recordat la “neutralitat política” de les forces armades.

També et pot interessar

stats