L'Argentina legalitza l'avortament fins a la setmana 14 d'embaràs

El Senat ha aprovat aquest dimecres la nova llei amb 38 vots a favor, 29 en contra i una abstenció.

Imatge portada: manifestants a favor de legalitzar l'avortament celebren l'aprovació de la llei (Reuters)

El Senat de l'Argentina ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei que permet accedir lliurement a l'avortament fins a la setmana 14 de gestació. La norma, que ha tirat avant amb 38 vots a favor, 29 en contra i una abstenció, ha sigut impulsada pel govern del peronista Alberto Fernández i era un reclam històric dels col·lectius feministes. Suposa un gran canvi respecte de la situació actual perquè posa fi a la llei fins ara vigent, datada de 1921, que considerava avortar un delicte excepte en cas de violació o risc per a la vida de la mare.

El text ja havia sigut aprovat per la Cambra de Diputats el passat 11 de novembre i, després d'un llarg debat de dotze hores al Senat, es convertirà en realitat. Mentre la sessió estava en marxa, milers de persones s'han concentrat davant les portes de la cambra per a manifestar-se a favor i en contra de la llei, a l'espera del resultat de la votació. En saber-se, la multitud congregada dins la marea verda –així es coneix els grups que donen suport a la legalització de l'avortament– han llançat crits de goig i emoció, en contrast amb la decepció dels celests o col·lectius “provida”, que en rebutjaven l'aprovació.

La ministra de les Dones, Gèneres i Diversitat de l'Argentina, Elizabeth Gómez Alcorta, ha celebrat l'aprovació de la llei de l'avortament com "un gran triomf del moviment de dones". "Hui hem fet història", ha assenyalat.

Celebracions al carrer de la marea verda / Martin Villar (Reuters)

La segona i definitiva

Aquesta és la segona vegada en la història que un projecte per a legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs es debat en el Congrés argentí. El 2018 un text similar però elaborat per una plataforma civil va passar el filtre de la Cambra de Diputats però no el del Senat. Un any després, el president Alberto Fernández va prometre en la campanya electoral impulsar una altra llei, amb l'objectiu principal de reduir els avortaments clandestins, que posen en risc la vida de les dones, especialment de les que no poden costejar clíniques privades on, malgrat ser il·legal, es practicava de manera segura.

La sanció definitiva del projecte aquest dimecres representa, després de les negociacions polítiques que van portar a arreplegar més suports que fa dos anys, un èxit per al mandatari argentí després d'un difícil 2020 marcat per la pandèmia del coronavirus i la impossibilitat d'eixir de la greu recessió que arrossega el país des de 2018.

Les claus: segur i gratuït

Una vegada la nova llei entre en vigor, tota persona gestant podrà accedir mitjançant el sistema de salut a l'avortament, de manera gratuïta i segura, fins a la catorzena setmana de gestació. I més enllà d'aquest termini, en els dos supòsits ja permesos fins ara: violació o risc per a la vida de la mare.

Les menors de 13 anys podran fer-ho amb l'assistència d'almenys un dels progenitors o representants legals, mentre que aquelles que en tinguen entre 13 i 16 només necessitaran l'autorització si el procediment compromet la seua salut. Les majors de 16 anys podran decidir-ho per elles mateixes.

Un altre dels canvis que representa la llei és que autoritza l'objecció de consciència dels facultatius i facultatives que no vulguen participar en l'avortament, però sempre que deriven amb rapidesa les pacients a altres professionals que el duguen a terme.

A més, la norma advoca per la responsabilitat de l'Estat a l'hora d'implementar la llei d'educació sexual integral i actualitza també les penes de presó amb les quals es condemnarà aquelles persones que causen l'avortament o consenten que es practique fora del termini i de les causes permeses.

També et pot interessar

stats