L’augment de casos de coronavirus manté en alerta Europa

A Alemanya, Bèlgica i França no cessa l’escalada, i el Regne Unit entra en recessió econòmica per primera vegada en més de deu anys.

Diverses persones caminen amb mascareta pels Camps Elisis de París, amb l'arc de Triomf de fons
Diverses persones caminen amb mascareta pels Camps Elisis de París, amb l'arc de Triomf de fons / Charles Platiau (Reuters)

L’augment de contagis per coronavirus s’ha generalitzat en els últims dies a Europa. A Rússia, Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia i Espanya no cessa l’escalada, mentre que el Regne Unit avisa dels devastadors efectes econòmics de la pandèmia en registrar la contracció del producte interior brut (PIB) més acusada des que es tenen registres, després de dos dies amb més d’un miler de nous casos.

Després que Rússia haja anunciat que ha registrat la primera vacuna en el món contra la Covid-19, les autoritats han informat que el país frega ja el milió de contagis i més de 15.000 víctimes mortals. En les últimes 24 hores s’han detectat contagis en 84 de les 85 províncies del país, la qual cosa dona una idea de la gran extensió geogràfica de la malaltia. La comunitat internacional ha acollit amb un cert estupor l’anunci del registre de la vacuna russa, que començarà a administrar-se als grups de risc a finals d'agost o a principis de setembre.

El Regne Unit ha entrat oficialment en recessió, per primera vegada en més de deu anys, després que el PIB caiguera el 20,4% entre abril i juny; és el segon trimestre consecutiu de contracció, segons l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS). La contracció en el segon trimestre és la més dramàtica que s’ha registrat mai; tots els sectors productius van registrar una caiguda per l’impacte de les mesures de confinament disposades per a contindre la propagació de la Covid-19. Tot això es coneix quan el país britànic ha superat per segon dia el miler de nous contagis (amb un total de quasi 314.000), i vora 80 defuncions, fins a superar les 46.700.

Europa és, segons les últimes dades de l’Organització Mundial de la Salut, la segona zona amb més casos del planeta (3,6 milions de contagis), només per darrere d’Amèrica, amb 10,8 milions de positius. I l’augment d'infeccions es generalitza. A Alemanya, els 1.226 nous contagis de l’última jornada –alguns en sis escoles de Berlín, després que els col·legis reobriren dilluns passat–, suposen la xifra més elevada des de principis de maig i confirmen la tendència ascendent de l’última setmana.

L’increment del 12% dels contagis a Bèlgica ha fet que el govern del país prenga noves mesures, com l’ús obligatori de la mascareta a Brussel·les quan la ciutadania es troba en llocs públics o en recintes privats accessibles al públic. A França, “la situació evoluciona en la mala direcció”, en paraules del primer ministre, Jean Castex, a causa dels nous contagis, però, sobretot, de les elevades xifres d’ingressos hospitalaris.

Espanya, el país europeu amb més casos (quasi 330.000 des de l’inici de la pandèmia), ha registrat un repunt aquesta última setmana. La complicada situació d'algunes comunitats autonònomes, com Aragó, inquieta les autoritats, molt preocupades també per l’alarma llançada per les principals patronals de les residències d’ancians, que han demanat mesures més restrictives per a contindre el virus, entre les quals hi ha la supressió de les visites dels familiars i de les eixides dels usuaris.

Noves mesures d’Itàlia i dels països nòrdics

Davant el repunt de brots, en part entre persones que han tornat de passar les vacances en països de l’entorn, a Itàlia es realitzaran proves de coronavirus als qui tornen d’Espanya, Grècia, Croàcia i Malta. I és que Itàlia està veient un augment de nous contagis (hui 481, enfront dels 412 del dia anterior) i dirigeix la mirada sobre aquest tema en dos punts concrets: la tornada dels italians que han passat les vacances a l’estranger i els locals nocturns.

Mentrestant, els països nòrdics se sumen cada vegada més a l’ús de la mascareta. Islàndia l’ha imposada en algunes situacions, Dinamarca recomana portar-la en el transport públic, i s’espera que Noruega i Finlàndia també n'anuncien l’ús obligatori en els pròxims dies. Per la seua banda, Suècia s’hi continua resistint, encara que no ho descarta en un futur pròxim.

L’OMS demana compromís a la població jove

També l’Organització Mundial de la Salut, que aquest dimecres ha informat que s’han superat els vint milions de casos al planeta, ha demanat a la població jove que s’involucre més en la lluita contra el coronavirus. “Teniu un gran paper a jugar”, ha subratllat el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, el qual admet que la major part no corre riscos greus, però “comparteixen la responsabilitat col·lectiva d’ajudar-nos a detindre’n la transmissió”.

També et pot interessar

stats