L'impacte de la Covid-19 en escoles valencianes baixa a nivells de mitjan octubre
A penes un 9% dels nous brots detectats per la Conselleria de Sanitat durant l'última setmana són d'origen educatiu.
El repunt de contagis de coronavirus que va patir la Comunitat Valenciana després del pont d'octubre, amb un pic d'incidència màxim a mitjan novembre, es va reflectir també en els centres escolars de tot el territori. Tot i que el sector educatiu està aconseguint esquivar en certa mesura el fort impacte de la pandèmia durant el primer trimestre escolar, els centres han viscut també setmanes complicades entre finals d'octubre i el mes de novembre, amb dades de contagis i aules confinades que pujaven sense treva cada setmana. Però les últimes dades facilitades per la Conselleria d'Educació mostren clarament com la corba també s'ha doblat en escoles i instituts, que durant la setmana passada, la que fa número tretze del curs, han rebaixat les dades d'afectació respecte a les que el sector tenia fa mes i mig.
Diversos estudis han anat confirmant al llarg de la pandèmia que els menors contagien menys que les persones adultes. A més, les comunitats autònomes estan aplicant des de l'inici de curs un estricte protocol de seguretat per a minimitzar encara més el risc de contagis. Mascaretes, aules ventilades constantment, grups estables de convivència i gel hidroalcohòlic formen part del curs 2020-2021.
Entre el 30 de novembre i el 4 de desembre, la última setmana de què hi ha registres, Educació ha confirmat 485 grups confinats en 290 centres escolars de tot el territori valencià. Són xifres que no havien sigut tan baixes des de la setena setmana del curs escolar, entre el 19 i el 23 d'octubre, que es va saldar amb 388 classes confinades en 250 col·legis i instituts. Des que es va arribar al pic de la segona onada en la setmana del 9 de novembre (moment que va coincidir amb la desena del curs), el nombre d'escoles amb alguna aula confinada per Covid-19 s'ha reduït en un 23%. La caiguda és menor que la registrada en els contagis diagnosticats en tot el territori, que es reduiren un 40%. Però, en tot cas, reflecteix la tendència a menor escala.
Durant el primer trimestre del curs acadèmic, el sistema eductatiu valencià ha aconseguit resistir l'envit del virus. En els pitjors moments de la segona onada, només el 20,8% dels centres tenia algun grup confinat total o parcialment, pràcticament un de cada cinc. Quasi un mes després, el percentatge ha baixat al 15,7%. L'aplanament de la corba s'evidencia també si es miren els brots de coronavirus comptabilitzats per la Conselleria de Sanitat Universal entre el 30 de novembre i el 4 de desembre: el 25 dels 276 confirmats tenen origen educatiu, a penes el 9%.
Per zones geogràfiques, les escoles i instituts de la província de València són els que sumen més aules confinades. Segons les dades elaborades a partir de la informació que cada setmana facilita Educació, un 18,10% dels centres escolars tenen alguna aula confinada, total o parcialment. Per la seua banda, tant els centres escolars de Castelló com els d'Alacant tenen la mateixa afectació atés que un 13,20% tenen alguna aula confinada en la tretzena setmana de curs.