L’últim balanç del coronavirus a Espanya: més de 17.000 contagiats i quasi 800 morts

Simón destaca que en les últimes 24 hores es registra un increment del 25% en els casos diagnosticats.

L’últim balanç del coronavirus a Espanya: més de 17.000 contagiats i quasi 800 morts
L’últim balanç del coronavirus a Espanya: més de 17.000 contagiats i quasi 800 morts

Espanya suma 3.341 casos de coronavirus en un dia i són ja 17.147 els casos d’infectats i 767 morts fins ara. Hi ha 1.107 pacients que han superat la malaltia, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Dels nou casos, n’hi ha 195 a la Comunitat Valenciana, que comptabilitza un total de 921, amb 24 persones mortes amb el virus.

El director general del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat, després de reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus, que en les últimes 24 hores hi ha hagut un increment del 25% en els casos diagnosticats. Hi ha 939 persones que estan en una unitat de vigilància intensiva (UCI).

Segons les dades de Sanitat, el 33% dels casos tenen més de 65 anys i el 18%, més de 75 anys. El “més important”, segons Simón, d’aquests últims, és que “fins a un 32% desenvolupen pneumònies greus”. De totes maneres ha matisat que la letalitat dels majors a Espanya “no és superior” a la dels mateixos grups en altres països. D’entre les víctimes mortals, hi ha almenys tres que són menors de 65 anys, segons ha dit.

Sanitat publicarà una orde per a protegir els majors de les residències

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que continua havent-hi “problemes” en les residències d’ancians. Per això es publicarà, entre aquest dijous o demà, “una orde molt estricta per a protegir” els majors.

A la pregunta de sobre si s’hauria d’haver actuat abans, Simón ha respost que abans que les comunitats autònomes prengueren les primeres mesures “hi havia una recomanació” del Ministeri de Sanitat perquè “feren una reducció dels riscos” associats a aquests centres, que incloïen el tancament de centres sociosanitaris, la reducció de visites, i l’autorització del personal estrictament necessari. “Entenem que es va anar implementant progressivament”, ha agregat.

Nous tests ràpids en menys de quinze minuts

Sobre els nous tests ràpids, Simón ha explicat que estan en procés d’implementar el sistema. Són uns test que detecta la presència del virus ràpidament, “que poden obtindre un resultat en deu o quinze minuts, però no sel’s pot aplicar un mateix i requereixen formació del personal”.

Finalment, ha comentat que la taxa de creixement s’anirà reduint, però fins que aquest moment arribe cal executar la mesures de control de la manera “més estricta possible”. “Arribar a aquest pic i girar a l’altre costat és l’objectiu, queden alguns dies però no pot estar molt lluny”, ha dit Simón.

L'exèrcit desinfecta el port de Castelló i l'Hospital Clínic de València

D'altra banda, l'exèrcit està desplegat en 59 ciutats d'Espanya amb més de 2.600 efectius, segons el cap de l'Estat Major de la Defensa (Jemad), Miguel Villarroya. Dins l'operació batejada com a Balmis, en aquest dia 5 de l'estat d'alarma, les forces armades participaran en la desinfecció del port de Castelló i de l'Hospital Clínic de València i les estacions de Renfe de rodalia de València i Castelló.

La Policia Nacional demana paciència

Les primeres paraules dels cossos de seguretat han sigut per a les víctimes del coronavirus. Els responsables de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han valorat la col·laboració entre els cossos.

En el cas de la Policia Nacional, José Ángel González, director operatiu del cos, ha explicat que en les últimes hores hi ha hagut 49 detinguts per infracció, xifra que suposa un creixement respecte a les dades oferides ahir. “Entenc que la gent es canse d’estar a casa”, ha contextualitzat González, que ha demanat paciència.

Per la seua banda, Laurentino Ceña, director operatiu de la Guàrdia Civil, ha parlat d’11 detencions, menys que el dia previ, i ha remarcat que les 10.000 patrulles que hi ha a diari al carrer estan per a vigilar, però també estan ajudant en treballs més socials, amb als col·lectius més vulnerables, verificant el correcte funcionament del transport o garantint la correcta distribució d’aliments.

Noves condicions d’ús dels autobusos

Finalment, la secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha explicat que els serveis de transport continuen tenint una ocupació sensiblement inferior a la d’un dia normal. De fet, ha destacat que la mobilitat continua baixant i segons ha dit, això és una bona mostra de l’exercici de responsabilitat de la ciutadania. No obstant això, ha insistit que “és important no relaxar-se i mantindre la disciplina per a tractar de minimitzar la mobilitat al màxim possible”.

Rallo ha fet referència a una orde ministerial que estableix noves condicions d’ús dels autobusos: només es pot ocupar un terç de l’autobús, i s’ha de deixar la cua de darrere del conductor lliure. A més, quan els conductors no disposen d’un sistema de protecció amb mampares o qualsevol altre mitjà, s’haurà de pujar a l’autobús per la porta de darrere. Pel que fa als taxis i els VTC, només podran ser utilitzats per un passatger, excepte en casos excepcionals.

D’altra banda, s’ha prorrogat la vigència dels certificats professionals dels transportistes durant un període de quatre mesos.

També et pot interessar

stats