La composició del microbioma de l'intestí pot influir en la gravetat de la Covid-19

Una investigació xinesa assenyala que determina també la magnitud de la resposta del sistema immune a la infecció.

Una professional sanitària treballa en l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona en una imatge d'arxiu
Una professional sanitària treballa en l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona en una imatge d'arxiu / Alberto Estévez (Efe)

La composició del microbioma -els bacteris de l'intestí- pot influir en la gravetat de la Covid-19, així com en la magnitud de la resposta del sistema immune a la infecció, segons una investigació de la Universitat Xinesa de Hong Kong. Segons indica la investigació, que publica la revista Gut del grup British Medical Journal, els desequilibris en la composició del microbioma també poden estar implicats en la persistència dels símptomes inflamatoris una vegada superada la malaltia.

L'intestí és l'òrgan immunològic més gran del cos i se sap que els bacteris que resideixen en ell influeixen en les respostes immunitàries. Per això els investigadors volien esbrinar si el microbioma podria afectar la resposta del sistema immunitari a la infecció per Covid-19, segons assenyala la revista en un comunicat.

L'equip va obtindre mostres de sang i femta i historials mèdics de cent pacients hospitalitzats per Covid-19 entre febrer i maig de 2020, així com de 78 persones sanes que participaven en un estudi microbià anterior a la pandèmia.

L'anàlisi de les mostres de femta va mostrar que la composició del microbioma "diferia significativament" entre els pacients amb i sense la malaltia, independentment de si havien sigut tractats amb fàrmacs, inclosos antibiòtics. Els pacients amb Covid-19 tenien un major nombre de bacteris, que les persones sense la infecció i "moltes menys espècies que poden influir en la resposta del sistema immunitari".

D'altra banda, la Covid-19 fa que el sistema produïsca citocines inflamatòries, que a vegades poden ser excessives, desencadenant l'anomenada "tempesta de citocines", que causa un mal generalitzat en els teixits, xoc sèptic i fallada multiorgànica.

L'anàlisi de les mostres de sang va mostrar que el desequilibri microbià trobat en els pacients amb coronavirus "també estava associat amb nivells elevats de citocines inflamatòries i marcadors sanguinis de mal tissular". Això "suggereix que el microbioma intestinal podria influir en la resposta del sistema immunitari" a la infecció per Covid-19 i afectar potencialment la gravetat i el resultat de la malaltia", segons els investigadors.

Els autors precisen que el seu estudi és de tipus observacional, raó per la qual no es pot establir la causa. També, que el microbioma varia àmpliament entre poblacions, per la qual cosa els canvis observats en aquesta investigació "poden no ser aplicables a altres pacients en altres llocs". No obstant això, destaquen "la creixent evidència que mostra que els microbis intestinals estan vinculats a malalties inflamatòries dins i fora de l'intestí".

També et pot interessar

stats