La Comunitat Valenciana planteja obrir platges i canviar l’horari infantil d’eixida en la fase 1
La Generalitat coneixerà en les pròximes hores si el govern espanyol accepta l'avanç a la fase 1.
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha confirmat que la Generalitat va remetre aquest dimecres l’informe al Ministeri de Sanitat sobre la capacitat del sistema sanitari valencià per a afrontar el procés de desescalada cap a la nova normalitat després de la pandèmia de coronavirus. En eixe document, el govern valencià proposa gestionar els horaris d’eixida al carrer, i prendre les decisions sobre mobilitat i sobre l’ús de les platges atenent criteris singulars per les característiques climatològiques del territori. Planteja que la xicalla puga eixir de 10 del matí a 8 de la vesprada, una franja més apropiada per al clima mediterrani
La decisió sobre els territoris que passen de fase es farà pública entre la nit de divendres i de dissabte, segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Ha precisat que, tot i que les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat discutiran de manera conjunta sobre el canvi de fase, la decisió final recaurà en el ministre, Salvador Illa. El govern espanyol insisteix que en la petició de canvi de fase s’han de donar dos criteris obligatoris per a poder considerar-la: la capacitat de respondre si hi haguera un pic de la malaltia, centrat en la capacitat d’ingressos UCI i de llits per a hospitalització de pacients de coronavirus.
El canvi de situació està previst per al proper dilluns 11 de maig, però requereix l’autorització prèvia per part del govern espanyol. La Generalitat espera una resposta positiva per part del govern espanyol perquè, segons ha explicat Barceló, es compleixen tots els requisits establerts per a passar de fase. La consellera ha detallat que la Comunitat Valenciana té capacitat per a allotjar 926 persones en llits d’unitats de cures intensives (UCI) i que també disposa de 18.992 llits per a malalts aguts.
Pel que fa a la gestió de la desescalada, la consellera Barceló ha explicat que s’han establert circuits diferenciats per a pacients Covid-19 i que no siguen Covid-19, i espais diferenciats als centres d’atenció primària. També es potenciarà el triatge telemàtic i la telemedicina, a més de garantir la presència física per a qui ho necessite.
Sanitat ha establert, d’altra banda, circuits diferenciats en el cas dels hospitals, i als recursos hospitalaris es sumaran també els hotels medicalitzats i els hospitals de campanya per a les successives fases de desescalades. En aquest sentit, la consellera ha explicat que l’ocupació hospitalària és del 50% en els llits convencials i del 34% en el cas de les UCI.
L’atenció primària, la barrera de contenció
La responsable autonòmica de Sanitat ha incidit en la importància de l’atenció primària de cara a la desescalada, i l’ha qualificada com “la primera barrera de contenció de la pandèmia”. Ha explicat, a més, que ha tingut un “paper clau” en el seguiment de 50.000 casos de la Covid-19 i que “ha contribuït a evitar el col·lapse del sistema sanitari valencià”.
Personal sanitari
Barceló ha explicat que l’atenció primària té 13.400 professionals i s’han formalitzat 746 contractes de reforç. En el cas del sistema hospitalari hi ha 37.000 professionals i també s’han formalitzat i 4.107 contractes nous a través de processos extraordinaris de contractació per la gestió de la pandèmia a més de l’obertura de processos de selecció extraordinaris per a professionals que acaben la seua residència al mes de maig i també per als estudiants d’infermeria que finalitzen els seus estudis i compten amb la titulació pertinent.