• VÍDEO | La DANA arriba a la Comunitat Valenciana aquesta matinada

  Notícies Societat | 10/09/2019 22:30
  À Punt NTC

  La depressió aïllada en nivells alts de l'atmosfera (DANA) arriba al litoral peninsular mediterrani i a les Balears per a deixar-hi pluges que poden arribar a 100 litres per metre quadrat, fortes tempestes elèctriques i ones que poden arribar a 4 metres d'alt, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

  L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha emés, a través del Centre de Coordinació d'Emergències, un avís de riscos meteorològics adversos pel qual s'estableix la preemergència nivell taronja

  Les precipitacions poden arribar a ser de 40 a 100 litres per metre quadrat en 12 hores. A més, els vents seran forts, al voltant de 80 quilòmetres per hora, amb mala mar al litoral català i a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana. Pel que fa a les temperatures, hi haurà un descens tèrmic destacable amb baixades de 5 a 9 graus centígrads.

  Suspeses les classes en alguns municipis

  Una de les primeres conseqüències que ja ha deixat la DANA és que, en previsió de possibles incidents, alguns municipis com Vinaròs (Baix Maestrat), Benicàssim (Plana Alta) Vila-real i Borriana (Plana Baixa) o Alginet (Ribera Alta) han decidit suspendre les classes de tots els centres educatius.

  Emergències recomana reforçar les precaucions

  L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha difós un avís en què recomana extremar la precaució atesos els avisos per pluges i vents que porta la DANA. En concret, s'aconsella mantindre l'atenció als municipis amb alt risc d'inundacions i sobretot a prop de rius i barrancs.

  En aquest sentit, ha remés un comunicat a municipis i organismes amb competències en la gestió d'emergències per a recordar que hauran d'activar els protocols interns i els plans municipals corresponents, mitjançant els òrgans de coordinació previstos com el centres de coordinacions municipal des del qual es dirigeix el pla territorial d'àmbit local per a coordinar l'actuació dels recursos municipals durant els dies que dure la pertorbació climàtica.