La declaració d‘independència catalana compleix un any amb 18 de les persones impulsores a un pas del juí

L‘expresident Carles Puigdemont no serà jutjat en aquest procediment perquè està a Bèlgica i el jutge Llarena hi va retirar l‘euroorde.

El Parlament de Catalunya durant la sessió de control al Govern català, en una imatge d‘arxiu
El Parlament de Catalunya durant la sessió de control al Govern català, en una imatge d‘arxiu / Europa Press

El ple del Parlament de Catalunya que va votar la declaració unilateral d’independència (DUI) fa aquest dissabte un any amb gran part de les persones que impulsaren la iniciativa a un pas de seure a la banqueta dels acusats, al Tribunal Suprem, per a ser jutjades per presumpta rebel·lió, desobediència i malversació. Tot i això, l'expresident català, Carles Puigdemont, no serà jutjat en aquest procediment perquè està a Bèlgica i el jutge Llarena va retirar l'euroorde contra ell.

En presó preventiva continuen l'exvicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa; l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; l'exlíder de l'ANC i actual diputat de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Aquests últims són els que porten més temps tancats a la presó, més d'un any.

En total són 18 els líders sobiranistes que seran finalment jutjats pel Tribunal Suprem per delictes que poden implicar més de 20 anys de presó. El juí s‘iniciarà probablement a mitjan gener, amb els set magistrats i magistrades de la sala penal. 

Va ser dijous passat quan l‘alt tribunal va confirmar el tancament de la instrucció que ha dut a terme el jutge Pablo Llarena. En el procediment també es jutjarà els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila (processats per desobediència i malversació), l‘exlíder de la CUP en el Parlament català, Mireia Boya, i els qui van ser membres de la Mesa, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. El jutge Llarena atribueix a aquest últim grup una presumpta desobediència. 

A més de Puigdemont, els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, i les exdiputades Marta Rovira i Anna Gabriel, queden en una peça separada després d‘haver sigut declarats en rebel·lia. Per tant, no seuran a la banqueta del Suprem, tot i que no podran tornar a Espanya fins que la causa no prescriga. Si hi tornen, podrien ser detinguts i jutjats. 

També et pot interessar

stats