El Consell avança el toc de queda, tanca bars i restaurants a les cinc i confina 29 municipis

La “greu evolució” de la pandèmia a la Comunitat Valenciana obliga el Consell a endurir les restriccions almenys fins al 31 de gener.

Imatge de la reunió interdepartamental d'aquest matí
Imatge de la reunió interdepartamental d'aquest matí / GVA

La Generalitat endureix les restriccions sanitàries a la Comunitat Valenciana davant de la "greu evolució" de la pandèmia, que estaran en vigor almenys fins al 31 de gener. Des d'aquest dijous 7 de gener, el toc de queda s'avançarà a les 22:00 hores a tot el territori i l'hoteleria haurà de tancar a les cinc de la vesprada. A més, es prohibeix fumar a les terrasses i l'ocupació de taules, tant fora com en interior, serà d'un màxim de quatre persones. Els aforaments en tots els establiments comercials, d'altra banda, es redueixen al 30% de la capacitat. Les reunions socials i familiars continuaran limitades a sis persones.

El Consell ha decidit també confinar perimetralment durant catorze dies els municipis on hi ha una "incidència crítica" del virus. Són 29, tres a les comarques del nord, 22 a les del centre i quatre al sud del territori: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja, Xèrica, Alcoi, Castalla, Polop, Llíria, Massanassa, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Llocnou de la Corona, Aiora, Utiel, Sollana, Guadassuar, Oliva, Daimús, Benigànim, Canals, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Xest, Sinarques, Anna, Quatretonda i Bonrepòs i Mirambell. Així mateix, el govern valencià prorroga durant quinze dies més, fins al 31 de gener, el tancament perimetral de tota la Comunitat Valenciana. La mesura, en vigor des de finals d'octubre, prohibeix eixir i entrar del territori llevat que hi haja una causa justificada.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una bateria de set mesures en una compareixença conjunta amb la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, posterior a la reunió de la comissió interdepartamental per a la prevenció i actualització davant de la Covid-19. Una resposta, ha assegurat Puig, "contundent, ponderada i immediata" per part del govern valencià davant de la gravetat de la situació. La trobada del gabinet assessor es va convocar d'urgència dilluns per l'evolució de la situació epidemiològica en el territori amb l'objectiu de valorar l'enduriment de les restriccions sanitàries, tal com reclamaven alguns col·lectius mèdics i veus expertes en epidemiologia. L'avançament del toc de queda, com ja han fet altres autonomies, i el tancament perimetral dels municipis amb més incidència del virus eren dues opcions que havien agafat força en els últims dies. El president ha citat aquest dijous la patronal i els sindicats a una reunió per a acordar un pla d'ajudes destinat als sectors més afectats per les noves restriccions, especialment l'hoteleria.

El cap del Consell ha sigut contundent: "L'evolució de la pandèmia ens ha conduït a una situació greu. Al començament de l'hivern estem en una situació difícil", ha dit. L'empitjorament, visible en el creixement descontrolat de tots els indicadors epidemiològics l'últim mes ha obligat el govern valencià a tancar la mà i endurir les mesures davant del virus per a intentar reconduir la situació.

L'escenari s'ha agreujat especialment aquesta setmana, quan ja comencen a evidenciar-se els efectes que les celebracions de Nadal han tingut en la transmissió de la Covid-19. I per a mostra, el president ha donat tres dades: en les últimes setmanes la incidència acumulada del virus ha augmentat un 16%, les hospitalitzacions han crescut un 52% i s'han registrat 196 morts. "Una xifra absolutament insuportable", ha afirmat. Davant d’aquest escenari, ha demanat als valencians i les valencianes que actuen amb la "màxima responsabilitat" per a reduir els contactes socials i atallar la transmissió del virus.

"Preparats" per a la tercera onada

Davant dels registres colpidors, la Generalitat insisteix que el sistema sanitari valencià està "preparat" per a una tercera onada del virus, tant pel que fa a infraestructures com personal i nega que la situació als hospitals siga de saturació. Segons ha detallat Puig, hi ha subministraments suficients en material de protecció individual per als pròxims quatre o cinc mesos i, a més, el Consell té ja un acord marc de compra a proveïdors per a garantir l'abastiment en els pròxims dos anys. Per als centres hospitalaris, on les xifres d'ocupació s’acosten als registres màxims assolits a l'abril, en els pitjors moments de la pandèmia, s'han dissenyat plans de contingència per si calen més recursos: "Podem arribar a 19.000 llits per a malalts aguts i 1.200 per a crítics", ha detallat.

Pel que fa a la vacunació, una altra de les potes principals de l'estratègia valenciana contra el coronavirus, Puig ha confirmat que entre dilluns i dimarts que ve ja s'haurà administrat la primera dosi del fàrmac als majors i al personal de totes les residències del territori, excepte les que tinguen algun brot actiu. L'últim balanç de Sanitat les xifra en més d'un centenar. La setmana que ve també comença la vacunació del personal d'atenció primària, com ja va avançar aquest dilluns la consellera Barceló, i després serà el torn dels centres de dia de majors. La vacunació del personal sanitari d'hospitals anirà a càrrec del fàrmac desenvolupat per Moderna, que ha de rebre llum verda per part de l'Agència Europea del Medicament en els propers dies.

Les aules, l'espai “més segur”

Puig també s'ha referit a la tornada a classe per a iniciar el segon trimestre, que la Generalitat manté en el dijous 7 de gener. La prioritat, ha remarcat, és mantindre l'alumnat en les aules “en les mateixes condicions” que abans de Nadal. Des de l'inici del curs escolar, el govern valencià ha defenés la presència a les escoles i insisteix que s'estan complint els protocols de seguretat davant la Covid-19. “Els experts i les dades coincideixen en el fet que les aules són l'espai més segur”, ha dit Puig.

També et pot interessar

stats