La Generalitat investiga possibles suborns en nefrologia a l’Hospital General de València

La multinacional alemanya Fresenius, líder mundial de la diàlisi, confessa als EUA pagaments per a obtindre informació confidencial de concursos públics.

Productes de la multinacional alemanya Fresenius

La multinacional alemanya Fresenius, líder en productes per a diàlisi, ha reconegut que va subornar nefròlegs d’hospitals públics espanyols i de tot el món, entre els quals es troba l’Hospital General de València, per a aconseguir informació sobre contractes públics. La Conselleria de Sanitat ha iniciat una investigació per a aclarir si s’han pogut produir suborns a professionals sanitaris de nefrologia.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Consell en funcions, Mónica Oltra, arran de la informació publicada per El País segons la qual nefròlegs d’hospitals públics de València, Almeria i Barcelona van rebre milions d’euros en “pagaments inapropiats, contractes de consultoria sense control, regals i viatges, entre altres prebendes”, de la multinacional Fresenius.

Aquestes pràctiques corruptes s’haurien produït entre els anys 2007 i 2015 i l’empresa Fresenius les ha comunicades a la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units. Segons assegura, els metges, entre els quals hi hauria un facultatiu de l’hospital valencià, avançaven informació confidencial sobre concursos públics, enviaven pacients a les seues clíniques i utilitzaven els productes més cars de la companyia a canvi de regals i viatges.

Fresenius pagarà 231,7 milions de dòlars (207,6 milions d’euros) per a evitar ser processada per haver violat la Llei de pràctiques corruptes a l’estranger en 17 països, entre els quals hi ha Espanya.

Sanitat ordena a l'Hospital General que òbriga un expedient informatiu

La vicepresidenta ha assegurat que la Conselleria de Sanitat “òbviament ja està investigant la qüestió”, i ha afegit que fins i tot podria ser matèria d’investigació penal si de la primera investigació “es deriva que hi ha algun il·lícit penal, i en aquest cas es derivaria als tribunals

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha dit que els fets que s'assenyalen són greus i ha ordenat a l'Hospital General de València que òbriga un expedient informatiu per a recaptar totes les dades. "Si detectàrem algun tipus d'irregularitat, la posaríem en coneixement dels tribunals", ha assenyalat. 

Barceló ha indicat que els fets es refereixen a una "etapa anterior a aquest govern", a una persona que va ocupar diversos "càrrecs de responsabilitat" en diferents hospitals i també a la Conselleria, on va arribar a ser director general de Qualitat Assistencial. "Actuarem amb fermesa, perquè estem compromesos amb la transparència", ha afegit.

La Societat Valenciana de Nefrologia nega pressions

El president de la Societat Valenciana de Nefrologia, José Luis Górriz, ha afirmat, en declaracions a À Punt NTC, que els nefròlegs valencians no reben pressió de les companyies. Górriz ha explicat que al voltant del 90% de la diàlisi a la Comunitat Valenciana és concertada i ha assenyalat que els concursos d'adjudicació "són molt clars i transparents". 

També et pot interessar

stats