La Generalitat no descarta decretar l'estat d'alarma si és "necessari"

Puig reconeix que la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana "està controlada" però "no és satisfactòria".

Un bar davant l'edifici de la Llotja, en el centre històric de València
Un bar davant l'edifici de la Llotja, en el centre històric de València / Manuel Bruque (Efe)

La Generalitat no té previst, de moment, arreplegar el guant que va llançar aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan va oferir el suport de l'executiu estatal a les autonomies en cas que necessiten decretar un estat d'alarma individualitzat si l'avanç de la Covid-19 es descontrola en algun territori. Tot i això, el cap del Consell, Ximo Puig, no descarta que el govern valencià recòrrega a aquest mecanisme si la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana empitjora: "Si és necessari demanarem que es declare l'estat d'alarma en les condicions que negociem", ha assegurat.

El president, que ha comparegut aquest dimecres per a explicar les mesures adoptades pel Consell de cara a l'inici del curs escolar, ha deixat clar que un hipotètic segon estat d'alarma no es faria en les mateixes condicions com el que es va decretar el 14 de març. "Podria ser una restricció a la mobilitat i no un confinament total", ha dit, que s'aplicaria en comarques o ciutats concretes si arriba a ser necessari.

Puig valora el tarannà del govern espanyol en aquesta fase de la gestió de la pandèmia, en què les comunitats autònomes són les protagonistes, i veu en la disposició de Sánchez una senyal de cogovernança amb les comunitats. "És el camí correcte perquè defén l'autonomia i una resposta adequada a la Covid-19", ha assenyalat. El president valencià ha defés durant tota la crisi sanitària que es tinguen en compte les particularitats i l'impacte del virus en cada territori: "No es pot fer una resposta homogeneïtzadora perquè les diferències de la pandèmia en les regions són molt diverses".

En aquests moments, ha recordat el cap del Consell, la incidència de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana està per sota de la mitjana espanyola, amb 87 casos per cada 100.000 habitants davant els 160 que presenta l'Estat, quasi el doble. "Estem pitjor del que ens agradaria però millor que Espanya", ha insistit Puig, i ha afegit que per a prendre mesures més dures com confinaments selectius o restriccions de la mobilitat la situació ha de ser "més greu". Ara per ara, la situació de la pandèmia a la Comunitat Valenciana "és controlada, no satisfactòria", ha reconegut.

L'optimisme de la Generalitat es contraposa amb les xifres de l'últim balanç d'incidència de la Covid-19 al territori, oferit aquest dimarts per la Conselleria de Sanitat, que registra el nombre més alt de contagis diaris confirmats des que va començar la crisi sanitària: 772. La quantitat supera el nombre més gran que s'havia registrat fins ara, que se situava en 750 el 29 de març, quan el balanç comprenia conjuntament els diagnòstics realitzats tant per PCR com per tests ràpids.

Detecció precoç

Al territori valencià, ha afirmat Puig, "hi ha un control de la situació des de la detecció precoç". De fet, segons les xifres que ha oferit, a la Comunitat Valenciana s'han fet ja més de 700.000 PCR per a diagnosticar el virus. I ha tornat a destacar que l'autonomia és la que més rastrejadors ha contractat, més d'un miler, fet que explica que es done un percentatge tan elevat de detecció precoç. Tot i això, ha admés que la Generalitat demanarà el suport de les autoritats militars per a tasques de rastreig que ha oferit Sánchez.

Sobre l'aplicació Radar Covid, ja en funcionament en altres comunitats autònomes com ara les Canàries, Múrcia, Andalusia o Aragó, Puig ha assenyalat que abans de posar-la en marxa la Generalitat vol fer les proves necessàries i determinar així si l'ús tecnològic "afavoreix la resposta epidemiològica per a no generar més confusió o estrés en l'espai sanitari".

També et pot interessar

stats