La grip desapareix amb les mesures anti-Covid

Confinaments, mascaretes i distància social provoquen una caiguda en picat de la grip en països com Austràlia, l'Argentina, Xile o Sud-àfrica.

Una dona amb grip porta mascareta
Una dona amb grip porta mascareta / Eengin Akyurt (Unsplash)

Els esforços dels països per a detindre la Covid-19 sembla que han tingut un efecte secundari positiu i la temporada de la grip ha passat de llarg a l'hemisferi sud, segons les dades recollides per l'Organització Mundial de la Salut, que de tota manera demana cautela. L'OMS assenyala que les mesures d'higiene i distanciament físic implementades pels països per a reduir la transmissió del virus de la SARS-CoV-2 probablement han contribuït a reduir la transmissió del virus de la grip. Unes dades que poden donar pautes d'actuació ara que a la Comunitat Valenciana comença la campanya de vacunació contra la grip.

En les zones de l'hemisferi sud, on la temporada de la grip ja ha passat, la incidència ha sigut mínima en comparació amb anys anteriors en països com, per exemple, Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Xile o l'Argentina. Les dades comunicades a l'OMS per part de la plataforma FluNet respecte de tres països de l'hemisferi sud (Austràlia, Xile i Sud-àfrica) mostra una activitat gripal baixíssima en el període de juny a agost, mesos que constitueixen la temporada gripal típica en l'hemisferi.

Entre els tres països s'ha detectat 51 proves positives de grip de 83.307 proves realitzades entre abril i juliol de 2020, amb un 0,06% de casos. Per contra, durant aquest període de 2017-2019, les mostres positives van ser 24.512 de 178.690 testades, un 13,7%, segons es recull en l'article “Morbidity Mortality Weekly Report”, del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units. Així, a Austràlia només van detectar 33 test positius de grip de 60.031 mostres analitzades, a Xile 12 de 21.178 i a Sud-àfrica sis de 2.098 proves.

Després de la propagació del coronavirus a mitjan febrer, els indicadors d'activitat gripal van començar a descendir en l'hemisferi sud. Aquests canvis s'atribueixen a un nombre inferior de consultes realitzades als centres de salut i a canvis reals en la circulació del virus gripal a causa de l'ús massiu de les mesures per a previndre el el coronavirus, segons assenyala en un article de l'Associació Espanyola de Vacunologia el doctor José A. Navarro-Alonso, pediatre i expert en vacunes de l'Agència Europea del Medicament.

Reducció de la transmissió de la grip

Cal indicar que a Austràlia es va establir una quarantena de catorze dies per a tots els que van arribar al país des del 29 de març i a principis d'abril va haver-hi confinaments locals i prohibició de reunions. Xile va declarar l'estat d'emergència el 18 de març i a Sud-àfrica es va imposar un confinament total el 9 d'abril amb una certa relaxació de les mesures per a l’u de maig. Aquestes mesures implantades en els tres països a escala individual i comunitària semblen haver reduït substancialment la transmissió de la grip.

El descens observat es reflecteix també en tots els països del mateix hemisferi i en els tròpics. A l’Argentina, com mostra el gràfic la caiguda és espectacular. La primera setmana de juliol de 2019 va comptabilitzar 580 casos de grip, i un any després en plena lluita contra la pandèmia de Covid-19, aquest mateix mes va registrar només tres casos. Als Estats Units, la circulació del virus gripal va caure abruptament al cap de dues setmanes de la declaració de l'emergència i de l'ús massiu de les mesures comunitàries de mitigació. Mentre que al febrer s'arribà al pic de 25.334 casos per setmana, en l'última setmana de març eren només 372 casos i a l’abril poc més de 50 setmanals.

Per tant, segons destaca l'expert José A. Navarro-Alonso, les mesures comunitàries de mitigació, com els confinaments, les mascaretes, la distància interpersonal, el teletreball, més la vacunació antigripal, “és molt probable que hagen sigut efectives a reduir la incidència i l'impacte de la grip”.

La mateixa tendència a escala mundial

A escala mundial, la incidència de la grip ha sigut més baixa de l'esperat per a aquesta època de l'any. Així, en el període que va des del 31 d'agost al 12 de setembre, els laboratoris de l'OMS han analitzat més de 129.824 mostres aportades pels centres nacionals d'influença i altres laboratoris nacionals de grip de 44 països, amb només 56 positius, és a dir un 0,04% dels casos.

Malgrat aquesta tendència a la baixa de la grip i durant la pandèmia de la Covid-19, l'OMS encoratja els països a continuar amb la vigilància rutinària de la grip i analitzar mostres per a detectar la grip i el virus de la SARS-CoV-2 on hi haja recursos disponibles, i traslladar tota aquesta informació a les plataformes regionals i globals establides.

Mesures de mitigació i vacunació per al futur

El descens global de la circulació del virus de la grip sembla real i concurrent amb la pandèmia de Covid-19 i les mesures associades a previndre-la. Per tant, aquestes dades suggereixen que algunes mesures comunitàries poden ser elements complementaris útils a la vacunació antigripal durant la temporada per a reduir la transmissió, especialment en poblacions d'alt risc.

No obstant això, des de les organitzacions sanitàries s'insisteix que la vacunació continua sent el millor mètode de prevenció i és especialment important en aquesta temporada en què poden circular alhora el coronavirus i la grip.

També et pot interessar

stats