Quatre persones detingudes en el desallotjament del Forn de Barraca, ja enderrocat

Els operaris i la maquinària pesant de Foment han reduït a escombreries l'alqueria, símbol de la necessitat de preservar l'horta.

VÍDEO | Quatre persones detingudes en el desallotjament del Forn de Barraca, ja enderrocat

A primera hora d’aquest divendres un centenar d'agents de la Guàrdia Civil ha començat a desallotjar les persones que hi havia acampades al Forn de Barraca, l'alqueria d'Alboraia afectada per l'ampliació de la V-21.  Els operaris i la maquinària pesant de Foment han enderrocar l'edifici, que s'ha convertit en un símbol de la necessitat de preservar l'horta. 

Dos activistes s'han fet forts dins l'alqueria i han pujat a la teulada amb cordes i arnesos, on s’han encadenat. Això ha impedit momentàniament l’enderrocament i n’ha retardat el desallotjament, ja que la Guàrdia Civil ha hagut de traslladar un helicòpter.

El dispositiu ha acabat amb quatre persones detingudes, dos de les quals són els joves que s’han encadenat a la teulada. Han sigut traslladats a la comissària de la Guàrdia Civil de Montcada, on alguns col·lectius contraris a l’enderroc han fet una crida per a concentrar-se. Aquesta vesprada han passat a disposició judicial. 

Per l’Horta denuncia l’actuació de la Guàrdia Civil

Així mateix, Per l’Horta ha denunciat l’actuació de la Guàrdia Civil que, segons l'organització, ha provocat contusions en sis persones. També han criticat que s’haja intentat fer l’enderroc de nit i que els agents hagen impedit a la premsa acostar-se al lloc dels fets.

Segons Per l’Horta, els manifestants tenien permís dels propietaris de l'immoble per a romandre-hi. Fins i tot, han desallotjat els activistes que estaven acampats a la zona de l'alqueria que no està expropiada.

Tot acò coincideix amb el dia la Vaga Mundial pel Clima, una mobilització que culmina la setmana d’acció global que ha mobilitzat la població davant l’emergència climàtica.

La Generalitat no tenia coneixement de l'enderrocament 

La vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que la Generalitat no tenia coneixement de la demolició de l’alqueria. En qualsevol cas, ha garantit que el Consell tracta d'exercir de mediador i "minimitzar les conseqüències" i que el titular d'Obres Públiques, Arcadi España, s'ha posat en contacte amb el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos.

Oltra ha remarcat que l'ampliació de la V-21 és competència de l'administració de l'Estat, "no de la Generalitat ni dels ajuntaments de l'Horta". A més, ha insistit que les obres van ser adjudicades durant l'anterior govern central del PP, que "no es caracteritzava molt per tindre en compte la sostenibilitat". També ha recordat que la Generalitat va presentar al·legacions per a minimitzar l'impacte mediambiental.

Ribó qualifica l'enderrocament de “molt negatiu”

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha lamentat l'enderrocament i l’ha qualificat de “molt negatiu”. Així mateix, ha reiterat que aquesta acció no era necessària, ja que, al seu parer, "amb l'ampliació de l'entrada era suficient".

“No entenc com en un dia com hui, que és el Dia del Medi Ambient, es dediquen a fer aquestes coses. Jo crec que no ho han pensat bé, té un simbolisme fatal”, ha asseverat.

Demanen la compareixença d’Ábalos al Congrés

El Grup Parlamentari Mixt i el Republicà han sol·licitat la convocatòria de la Diputació Permanent del Congrés perquè comparega el ministre de Foment, José Luis Ábalos. Demanen que explique, en vista a l’execució del projecte d’ampliació de la V-21, per quins motius s’ha impulsat el projecte “ignorant les peticions dels moviments socials de l’horta valenciana i posant en perill de sostenibilitat de la zona”.

També et pot interessar

stats